65 yaş üzerine memleket izni, kodla seyahat dönemi

Yayın tarihi: 20 Mayıs 2020 Çarşamba 5:31 pm - Güncelleme: 21 Mayıs 2020 Perşembe 9:16 am

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu’nun toplantısı sonrası yaptığı açıklamada 65 yaş üstü vatandaşlara memleket izni verileceğini duyurdu. Bakan Koca, seyahat etmek isteyenlerin “Hayat Eve Sığar” uygulamasından HES kodu almaları gerektiğini belirtti.

Koronavirüs Bilim Kurulu bugün saaat 14.00’te video konferans yöntemiyle toplandı. Vaka artışı ve hastaların durumunun ele alınacağı toplantıda, tanı ile tedavi konusunda dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmeler değerlendirildi.

65 yaş ve üzeri vatandaşların sehayat izin belgesi için yeni genelge

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarından satır başları:

“Günlük hayatımızdan fedakarlık yapmak suretiyle verdiğimiz bu mücadele pek çok insanın hastalığa karşı bizzat mücadele etme mecburiyetini önlemiştir. Ev hayattır, ev hastalığa karşı hayat olmaya devam edecektir.

Sağlık Bakanlığı’ndan virüsü yayacak uygulama!

Dünya virüsten tam olarak kurtulacağımız tarihi bilemiyor, uzmanlar böyle bir varsayımda bulunamıyor. Mücadelenin daha ne kadar süreceğini bilemediğimiz için hayatı yeniden planlıyoruz.

Bayram günleri için veremediğim haberleri, daha ilerisi için verebilirim. Bayram günlerinde tedbirlere uyarsak sonrasında daha özgür olabiliriz. Fakat bayramı çok dikkatli geçirmeliyiz. Bayram günleri virüsün yeniden yayılma günleri olmamalı.”

BAYRAMDAN SONRAYA İŞARET ETTİ

“Çalışma ortamı açısından risk oluşturabilecek işyeri sayısı bakımından en yüksek sektörleri masaya yatırdık. Bilim Kurulumuz bu sektörde rehberleri hazırladı. O işyerinde uyulması gereken kuralları gösteren afişler ve karşılaşma rehberleriyle karşılaşacaksınız.

Vatandaşlarımız kontrollü sosyal hayat döneminde mücadelede sadece kurallara uyan taraf değil denetleyen taraf olacak. İşyerlerinin girişlerinde, asılı afişlerde, planlanan çalışma saati, birarada bulunabilecek azami insan sayısını göreceksiniz. Detaylı çalışma rehberleri de bulunacak.

Mobil uygulamanın bir diğer fonksiyonu da şudur, bireyler risk taşımadığını, hasta veya temaslı olmadığını bu uygulama aracılığıyla gösterebilecek. Uçağa binerken bu uygulama serbest giriş kartı olacak. Ulaştırmada bu bilgi bizlerden göstermemiz istenecek. Bu bilgi sosyal hayata katılım söz konusu olduğunda özel bir bilgi değildir. Bu uygulamaya öncelikle şehirlerarası uygulamaya geçiyoruz. Alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz.

Bayramdan sonraki günler daha özgür olacak.

Tedbirlere uyarak yaşayacağımız daha geniş bir sosyal hayatımız olacak.”

TRT’de el pençe divan görüntü!

SEYAHATLERDE BİR KİŞİ REFAKAT EDEBİLECEK

Genelgeye göre, 22 Mart tarihli genelge ile sokağa çıkmaları kısıtlanan 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar (üç yıl içinde organ ve kemik iliği nakli olanlar, immün yetmezliği olanlar ile böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren hastalar hariç) seyahat izin belgesi almak ve gittikleri yerlerde en az 30 gün kalmak şartı ile istedikleri yerleşim yerine gidebilecek.

Bu kapsamda, 65 yaş ve üzeri vatandaşlara seyahatlerinde bir kişi refakat edebilecek.

BAŞVURULAR ELEKTRONİK ORTAMDAN VE ALO 199’DAN YAPILABİLECEK

65 yaş ve üzeri vatandaşlar, “Seyahat izin belgesi” taleplerini, 21 Mayıs perşembe günü, saat 09.00’dan itibaren elektronik ortamda E-Devlet, İçişleri Bakanlığı, E-Başvuru Sistemi ve Alo 199 Vefa Destek Hattı üzerinden yapılabilecek.

Başvuru sırasında başvuranın ve beraberindekilerin, Kovid-19 evde izolasyon sorgusunun yanı sıra belirtilen hastalıklarının olup/olmadığı hususu da sistem üzerinden otomatik olarak yapılabilecek.

Vatandaşların bahse konu belgeyi almak üzere herhangi bir sağlık kuruşuna ya da kaymakamlık/valiliklere gitmelerine gerek olmayacak. Belge başvuruları otomatik olarak değerlendirilecek ve sonuçlandırılacak.

İZİN BAŞVURUSU KABUL EDİLENLERE SMS YOLU İLE BİLGİLENDİRME YAPILACAK

İzin başvurusu kabul edilenlere SMS yolu ile bilgilendirme yapılacak olup ayrıca e-Devlet üzerinden başvuru onay belgesi çıktısı da alınabilecek.

Genelgeye göre, düzenlenen “Seyahat izin belgesi” tek yön geçerli olacak ve seyahat izin belgesi olan 65 yaş ve üzeri vatandaşların, en az 30 gün boyunca gittikleri yerleşim yerinde kalmaları esas olacak. 65 yaş ve üzeri vatandaşlara seyahatlerinde refakat eden kişiler 72 saat içinde geri dönebilecek.

AİLE HEKİMLERİ TARAFINDAN GEREKLİ TAKİPLERİ YAPILACAK

İzin belgesi kabul edilen 65 yaş ve üzeri vatandaşların bilgileri otomatik olarak gidecekleri il valilikleri ile kayıtlı olduğu aile hekimine bildirilecek. Kayıtlı oldukları aile hekimleri tarafından gerekli takipleri yapılacak.

65 yaş ve üzeri olan vatandaşlar gidecekler yerlerde de 22 Mart’ta yayımlanan genelge kapsamında sokağa çıkma kısıtlamaları devam edecek.

HES KODU

İlgili seyahat firması tarafından sağlanıp tedbir alınacak. Sonradan bir yolcuya virüs tespit edilirse yolculuk esnasında temas ettiği kişilerin takibi yapılacaktır. Hayat Eve Sığar mobil uygulamasından HES kodu alınabilecek. Tüm yolcuların en üst düzeyde güvenliği sağlanmaya çalışacak. HES kodları kişiye özel tekil kodlardan oluşacak. TC kimlik numarası gibi sabit olmayacak.

Her paylaşımında farklı bir HES kodu oluşturulabilecek. Önümüzdeki günlerde mobil uygulama ve HES kodunun yaygın uygulanması hayatımızı kolaylaştıracak. Sosyal hayatın, çalışma hayatın, insan etkinliğin birlikte gerçekleştiği hayata karşı tedbirler gereklidir. Ekonomiler, ticaret, eğitim de salgın karşısında zayıf düştü. Pandemi ile mücadelenin bir cephesi de kültürel hayattan ekonomiye bütün hayatın sağlık bulmasını amaçlayacaktır. Dünya bir gerçeği de idrak etti, her işin başı sağlık cümlesi salgın karşısında gerileyen herşeyi içerir. Ülkemizde sağlığa yapılan yatırımlar büyük bir işarettir. Sağlık yatırımları sosyal refahın şartıdır.

SEYAHAT TURİZMİ

“Sağlık turizmi sezonunu erken başlattık yani bugünden itibaren. 31 ülke için başlatılmış oldu. Şu an uluslararası uçuşların olmadığını da biliyoruz. Gerektiğinde talebe göre çartır seferleri düzenlenebilir olacak. Üniversite, özel, sektör, kamu kurumlarına müracaat eden kişiler tespit ediliyor. Yoğunluğa göre seferler düzenlenmiş olacak. Bugün Libya Sağlık Bakanı ile görüştüm, çok memnun oldular.

Bulundukları bölgede testlerini son iki gün içinde yapmış olduklarını önemsemekle birlikte Türkiye gelişlerinde bu testlerin yapılmasını şart koşuyoruz. Dolayısıyla bu çerçevede Covidli değil hangi hasta gruplarını, branşlarını belirlemiş olduk. İstanbul için kamu anlamında biz yarın açılışını sayın Cumhurbaşkanımızın Japonya Başbakanı’nın telekonferansla katılacağı Çam Sakura Hastanemiz olacak.

Yine şu an bitimi yakın noktadayız. Önümüzdeki günlerde açılışı yapılmış olacak. Hem Sancaktepe hem Yeşilköy’de yapılan acil durum hastanesi olarak adını koyduğumuz hastanelerimizi sağlık turizmi açısından ayrıca planlıyoruz. Bu iki hastanenin 400 yatağı yoğun bakım yatağı olarak planlandı. Kalıcı çok amaçlı acil durum hastanesi olarak fonksiyon görecek.

İstanbul’da diyaliz hastalarıyla ilgili sorun olduğunu biliyoruz. Her bir hastanenin en az 80-100 yatağı diyaliz hastaları için olacak. Her iki bölgede 400’er yoğun bakım yatağının devreye girişiyle ciddi anlamda İstanbul’un yoğun bakım sorununu çözeceğiz. Kamunun 482 yataklı Başakşehir Hastanesi olacak. Bu hastaneler Covid döneminde şu dönemde yoğun bakım ihtiyacında kullanmayı hedeflediğimiz daha sonra da yoğun bakım ihtiyacımızı gidermek için devrede olacaklar. Ayrıca sağlık turizmi için de aktif ciddi bir fonksiyon görmüş olacaklar.

AKtroller birbirine girdi ofisi ifşa etti: Berat Albayrak’ın emriyle kuruldu

Sayın Cumhurbaşkanımız ilan ettiler. Her iki hastane için birine son derece önemsediğimiz hepimizin Murat Dilmener hocamızdı. Çok sevdiğimiz hocamızdı. Hepimizin keyifle dersini izlediğimiz, hastayı muayene ederken sanatsal bir yaklaşım içinde bize eğitimde aktif devrede olan hocamızdı. Kendilerine tekrar rahmet diliyorum. Murat hocamızın isminin bir hastaneye benzer şekilde Cerrahpaşa’dan Feriha Öz hocamıza da Sancaktepe’deki hastanemizin isminin verilmiş olması son derece önemli olduğudur. Bu hastanelere bu hocalarımızın ismi için bile bu hastanelerin yapılmasının son derece önemli olduğunu söylemek istiyordum. Çünkü bunlar hocaların hocasıydı, çok kıymetli insanlardı.”

“RO DEĞERİ 0,72’YE DÜŞTÜ”

Burada önemli olan hastalığın yayılım hızını gösteren bir katsayı. Bu kabaca R değeri olarak söylediğimizde geçen bir oran vermiştim. Bugün R değerinin 0,72 olduğunu söyleyebilirim. Her geçen gün oran düşüyor.

ÖĞRENCİLER SINAV SIRASINDA MASKESİNİ ÇIKARABİLECEK

Öğrencilerin sınava girmesiyle ilgili bir rehber yayınlandı. Öğrencilerin maskesiyle sırasına oturması sağlanacak, mesafe korunabiliyor ise o durumda maskesini çıkarmasını Bilim Kurulu öneriyor. Sınava başlandığında maske çıkartılabilir.

Koronavirüs için korkutan açıklama! Virüs evlerde de bulaşıyor…

65 YAŞ ÜZERİNE MEMLEKET İZNİ

65 yaş üzeri büyüklerimiz bu dönemde büyük fedakarlık gösterdiler. Bu dönemde en çok hassasiyet gösteren onlar ve gençlerimiz oldu. 65 yaş üstümüze küçük bir müjdemiz olacak. 65 yaş üzeri büyüklerimiz eğer memleketlerine gitme noktasında sabit bir noktaya gittiğinden emin isek ve sağlık sorunları yoksa ilgili kaymakamlıktan 1 aylık tek yönlü gidiş olmak kaydıyla dönmemek üzere bir izin durumu yarından itibaren söz konusu olacak. Bununla ilgili duyuru da İçişleri Bakanlığı tarafından yapılacak. Kontrollü geçişin sağlanması, aile hekimliği tarafından takip edilmesi ve sabit bir yere gitmesi ve izole olması önemli. Daha kontrollü daha uygun bir mekan söz konusu ise buraya geçişi sağlamak üzere bir yaklaşım içinde olunacak.

65 yaş üzeri büyüklerle ilgili şöyle bir durum; özellikle gideceği yerde sabit olan ve orada yaşayabileceği bir yerse o durumda izin verilecek. Yanlarında 1 en fazla 2 kişinin gidebileceği şeklinde kaymakamlıktan izin veriyor olacak. Gideceği yerde sorun yoksa ve 1 ayda geri dönmeyecekse tek yönlü gidiş söz konusu olacak.

Adnan Polat’a büyük vurgun: Dolandırıldı!

İKİNCİ DALGA AÇIKLAMASI

Türkiye’de giderek salgının etkisi azalıyor. Virüsün etkisini yitirme değil sadece biz virüsü tanıdık. Burada ne Çin’in ne ABD’nin uyguladığı algoritmayı uyguladık. İkinci haftadan itibaren tedavi algoritması değiştirildi. Biz Türkiye’de tedavimizin farklılığımızla yoğun bakım, entübe hastamızın sayısını azalttık. tedavideki algoritma farklılığımız bizim hastanedeki yükümlülüğümüzü azalttı, 150 160 binlerde olan vaka sayımıza rağmen hastane yükümüz yatak doluluk oranımız yüde 32’leri yoğun bakım yatağımız yüzde 62’leri geçmedi. Sağlık çalışanlarımızın ve hekimlerimizin pratiği, sağlık altyapımızın yeterliliği ve tedavideki farklılığımızdı.

İkinci dalga riski şu dönemde düşünmüyoruz. Özellikle sokağa çıkma yasağı günlerinin ardından oluşan yoğunluğun etkisini bir hafta on gün sonra görüyoruz. Bugün ya da yarın daha aşağı düşeceğini görüyoruz. Bu hareketliliğin kontrollü olması gerekiyor. Hareketlilik olabilir ama kontrolü elden bırakmamamız gerekiyor. Kurallara uyarsak doğrusu ikinci dalga beklemiyoruz. Maske ve bir buçuk metre mesafeyi uygularsak ikinci dalga söz konusu değil.

Aşı 3 ayda 6 ayda yaygın kullanılabilecek bir şey değildir. 8-10 aylık zamandan önce kullanılabileceğini düşünmüyoruz.

Bakanlık olarak sağlık personelinin atamalarını yaptık, 33 bin kişi için. Önümüzdeki aylarda da ihtiyaç olduğunda özellikle yeni hastaneler devreye girince bu alım yine söz konusu olacak.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI DEVAM EDECEK Mİ?

Bakan Koca, basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sokağa çıkma yasaklarının Haziran ayında da devam edip etmeyeceğiyle ilgili soruya Bakan Koca, şu yanıtı verdi:

“Bilim Kurulumuz tarafından değerlendiriliyor. Daha da gevşetilmiş olacak. Yeni dönemde özellikle üzerinde durduğumuz riskli gördüğümüz hasta, yaşlı, kronik hasta grubumuzu daha kontrol etmek istiyoruz.

Onları ve büyüklerimizi bu anlamda biraz güvene almak istiyoruz. O nedenle o yaş grubuna ve kronik hasta grubuna biraz daha kısıtlamalar devam edebilir. Bu Bilim Kurulunun önerisi, Bakanlar Kurulu’nda gündeme gelmiş olacak. Sokağa çıkma anlamında kronik hastalarımız ve büyüklerimizle ilgili kısmen olabilir”