‘Saddam’ı devirmekle yanlış yaptık, İran’a saldırmalıydık’

Yayın tarihi: 12 Şubat 2019 Salı 1:56 pm - Güncelleme: 12 Şubat 2019 Salı 1:56 pm

Danimarka’da aşırı sağcı Halk Partisi sözcüsü Søren Espersen, ülkesinin ABD’nin Irak işgaline katılmakla hata yaptığını söyleyerek ‘Yanlış ülkeye saldırdık, İran’a saldırmalıydık’ ifadesini kullandı. Danimarka Halk Partisi 2003 yılında hükümetin Irak’a asker göndermesine destek vermişti.

Danimarka Halk Partisi sözcüsü Søren Espersen, ülkesinin 2003 yılında ABD’nin Irak’ı işgaline katılmasının hata olduğunu söyledi. Göçmen karşıtı politikalarıyla bilinen aşırı sağcı Halk Partisi, 2003 yılında Danimarka Parlamentosu’nda Irak’a asker gönderilmesi konusunda dönemin liberal-muhafazakar koalisyon hükümetine destek vermişti.

Søren Espersen bir radyo kanalına verdiği demeçte Saddam Hüseyin’in devrilmesinin tüm bölgede istikrarsızlığa yol açtığını, Irak’ın işgaline destek vermekten dolayı pişman olduklarını söyledi. Yanlış ülkeye saldırdıklarını söyleyen Espersen “İran’a saldırmalıydık” dedi.

Espersen “Elbette Saddam Hüseyin’i asla devirmemeli ve tüm bu dramaya yol açmamalıydık. Libya’da Kaddafi ve Mısır’da Mübarek gibi seküler liderler Ortadoğu’da istikrar sağlıyordu. Hepsinin devrilmesine ve bugünkü kaosun yaratılmasına yardım ettik” diye konuştu.

İSRAİLLİ DAMADI ‘İRAN’A SALDIRIN’ DEMİŞ

Espersen “İsrailli damadım da bunu daha o zaman söylemişti. İsrail’de paraşütçüydü ve ‘Yanlış ülkeye saldırıyorsunuz. İran’a saldırmalısınız’ demişti. Onu dinlemeliydim” ifadelerini kullandı.

Danimarka’da geçen hafta Kopenhag Üniversitesi araştırmacıları tarafından yayımlanan bir rapor, o dönemde Saddam Hüseyin’in kitlesel imha silahlarına sahip olduğunu iddia eden enformasyonun çarpıtılmış olduğunu ortaya koymuştu.

Raporda dönemin Danimarka hükümetinin Washington’un öncelikli amacının Irak’ta rejim değişikliği olduğunu bildiği belirtilerek hükümetin bu bilgiyi kamuoyundan gizlediği ifade edilmişti.

Danimarka 2003-2007 yılları arasında Irak’taki işgale 550 askerle katılmıştı.