Sabiha Gökçen’de korkulu anlar! Uçak pistten çıktı

Yayın tarihi: 7 Ocak 2020 Salı 9:53 am - Güncelleme: 7 Ocak 2020 Salı 4:54 pm

Pegasus Havayolları’nın Sharjah-Sabiha Gökçen Havalimanı seferini yapan Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı iniş sırasında kayarak pistten çıktı. Saat 09.05’te Toprak alanda duran uçağın yolcuları slide olarak adlandırılan şişme kaydırak yardımı ile tahliye edildi.

Şu an İstanbul’da bir tek Atatürk Havalimanı çalışıyor

Marmara’da iki gündür etkili olan fırtına özellikle İstanbul’daki hava trafiğini de vurdu. İstanbul Havalimanı’nda çok sayıda sefer iptal edildi. İniş ve kalkışlarda rötarlar yaşandı. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ise bir yolcu uçağı pistten çıktı. Kaza sonrası uçuşlara ara verildi. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, şu anda yalnızca kargo uçaklarının kullandığı Atatürk Havalimanı’nda ise herhangi bir olumsuzluk gözlenmiyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda saat 20.00’a kadar uçuşlara ara verildi.

Şarika-İstanbul seferini gerçekleştiren Pegasus Havayolları’na ait Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı iniş yaptığı sırada pistte tutunamadı.

Şiddetli rüzgarın etkili olduğu İstanbul’da uçağın yolcuları acil çıkış kapılarından tahliye edildi.

Uçuşların iptal edildiği Sabiha Gökçen’de ıslıklı protesto

KAZADAN SONRA HAVA TRAFİĞİ YAŞANDI

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yaşanan kaza sonrası diğer uçakların inişinde de aksamalar yaşandı. Birçok uçak pisti pas geçerek hava tur attı. Bazıları ise çevre havalimanlarına yönlendirildi.

Birleşik Arap Emirlikleri Şarja – İstanbul seferini yapan özel bir havayolu şirketine ait yolcu uçağı, saat 09.43’te Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yaptıktan kısa bir süre sonra kötü hava şartları nedeniyle pist dışına çıktı. Uçağın çamura saplandığı alandan çıkarılması için çalışma başlatılırken uçuşlar saat 20.00’a kadar iptal edildi. Seferleri iptal olan yolcular Sabiha Gökçen Havalimanında yoğunluğa neden oldu. Yolcular ıslıklarla durumu protesto etti. Yolcu Necmiye Geyik, “Diyarbakır’a uçacaktık. Seferler iptal oldu. Biletlerimizi iade alacağız. İade sırasına baksana, iki bin kişiyle biter mi sence?” dedi. Ahmet Demirci ise, “Bursa Orhangazi’den geliyorum. 08.00’dan beri burada bekliyorum. Şuanda bize verilen bilgi 20.00’a kadar uçuş yok. İlk bilgiyi akşam saat 20.00’da vereceklerini söylüyorlar” diye konuştu

İSTANBUL VALİLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA

İstanbul Sabiha Gökçen seferini yapan Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, inişinin ardından pistten çıktı. İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada “Birleşik Arap Emirlikleri Şarja – İstanbul seferini yapan özel bir havayolu şirketine ait yolcu uçağı, bugün 09.43’te Sabiha Gökçen Havalimanına iniş yaptıktan kısa bir süre sonra kötü hava şartları nedeniyle pist dışına çıkmıştır. Uçakta bulunan 164 yolcu güvenli bir şekilde tahliye edilmiş olup, herhangi bir can kaybı ve yaralanma söz konusu değildir. Sabiha Gökçen Havalimanındaki uçuşlar geçici bir süre durdurulmuştur” denildi.

UÇAKLAR İSTANBUL HAVALİMANI’NA YÖNLENDİRİLİYOR

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yolcu uçağının pisten çıkmasının ardından uçuşlar geçici süreliğine durdurulurken, iniş için havada bekleyen uçaklar İstanbul Havalimanı’na yönlendiriliyor.

Birleşik Arap Emirlikleri Şarja – İstanbul seferini yapan özel bir hava yolu şirketinin Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, saat 09.40 sıralarında Sabiha Gökçen Havalimanına inişini yaptıktan sonra pist dışına çıktı. Pistin kapanması nedeniyle Sabiha Gökçen Havalimanı’na inecek uçaklar, İstanul Havalimanı’na yönlendirilmeye başlandı. Anadolujet’in Nevşehir uçağı ise Ankara’ya yönlendirildi.

Türk Hava Yolları(THY), Sabiha Gökçen Havalimanı merkezli uçuşlarına yönelik bir yazılı bir açıklama yaptı. THY’den yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda özel havayolu şirketine ait bir uçağın pistten çıkması nedeniyle ilgili meydanda uçuş operasyonları havacılık otoritesi tarafından ikinci bir bildirime kadar durdurulmuştur. Yaşanan durum nedeniyle 7 Ocak tarihli Sabiha Gökçen Havalimanı kalkışlı ve varışlı seferlerimizde iptaller yaşanmaktadır. Misafirlerimiz uçuşları ile ilgili durumu web sitemiz ya da çağrı merkezimiz aracılığıyla öğrenebilirler”

Öte yandan İstanbul Havalimanı’na yönlendirilen uçaklar şu şekilde:

TK759 Dubai-Sabiha Gökçen Havalimanı
TK899 Tahran-Sabiha Gökçen Havalimanı
TK 2905 İzmir-Sabiha Gökçen Havalimanı
TK 2963 Ankara-Sabiha Gökçen Havalimanı
TK 2961 Ankara-Sabiha Gökçen Havalimanı

PEGASUS’TAN AÇIKLAMA

Pegasus Havayolları tarafından Sabiha Gökçen Havalimanı’nda pistten çıkan uçakla ilgili açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Sharjah-Sabiha Gökçen seferini yapan PC747 sefer sayılı TC-CCK kuyruk tescilli uçağımız, bugün İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yaptıktan sonra pistten çıkmıştır. Yolcularımızın ve ekibimizin emniyetli şekilde tahliyesi sağlanmıştır. Herhangi bir can kaybı veya yaralanma ulunmamaktadır. Gerekli inceleme başlatılmış olup gelişmelerle ilgili bilgi verilmeye devam edilecektir.” ifadelerine yer verildi.

PİLOT İLE KULENİN KONUŞMALARI ORTAYA ÇIKTI

Sabiha Gökçen Havalimanı’na inişte pist dışına çıkan Birleşik Arap Emirlikleri’nin Sharjah kentinden gelen özel bir havayolu şirketine ait Boeing 737-800 tipi yolcu uçağının pilotu ile kule arasındaki konuşmalar da ortaya çıktı. Pist dışına çıktığı sırada kule ile görüşen pilotun sakinliğini koruması konuşmalarda dikkat çekti. Pilot “İnişte pistten toprağa çıktık, şu an iyi gözüküyoruz” anonsunu yapması ses kayıtlarına da yansıdı.

Pist dışına çıkan uçağın pilotu ile kule arasındaki o anlar an be an konuşmalara da yansıdı.Ses kaydına göre uçak pist dışına çıkar çıkmaz pilot, kule’ye “İnişte pistten toprağa çıktık” anonsun yapması üzerine apronda alarm verildi. Kule görevlisi pist dışına çıkan uçakla ilgili havadaki uçakları da tur atmaları konusunda ve inişteki uçaklara da pas geçmeleri gerektiği de bilgisini paylaşması da diyaloglara yansıdı.

Pilot ile kule arasındaki konuşmalar şu şekilde:

Pilot: İnişte pistten toprağa çıktık

Kule: Bilgilendirdim geliyorlar

Kule:İtfaiye geliyor mu, sağlık gönderiyoruz. Bir talebiniz var mı ek olarak?

Pilot: Negatif efendim, şu an iyi gözüküyoruz

Kule: Anladım efendim bütün ilgi sizin üzerinizde şu anda bir şey olduğunda haber verin dinlemediyiz. İtfaiye çıkıyor

Pilot: Teşekkürler…

Kule’den diğer pilotlara: Hızlı taksiye başlayın

Kule: Pas geçin

Kule: Muhtemelen park yerine geri döneceksiniz bir trafik pistten çıktı, yeni park yeri için arayacağım

Havadaki bir uçağın pilotu: Pistin kapalılığı ne kadar sürecek?

Kule: Efendim bir uçağımız pistten çıktı, şimdi ona müdahale ediyoruz. Görünen biraz var gibi. Minimum yarım saat ön görüyorum ama haber vereceğiz yaklaşma tarafından…

Kule: Kalkışta bekleyenler müdahale bir netliğe kavuşsun bilgi vereceğim

Yerdeki başka bir uçağın pilotu: Park yerine geri dönüyoruz

Kule: Kalkışta bekleyen tüm uçakların dikkatine kalkış iniş mümkün olmayacak

THY’DEN EK SEFER AÇIKLAMASI

TÜRK Hava Yolları (THY), Sabiha Gökçen Havalimanı’nın geçici olarak uçuşlara kapatılmasının ardından söz konusu havalimanından seyahat edemeyen yolcuları için İstanbul Havalimanı’ndan ek seferler koydu.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda sabah saatlerinde yolcu uçağının pistten çıkmasının ardından meydanda uçuşlar durdurulmuştu. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yapılamayan seferlerle ilgili THY Basın Müşavirliği’nden açıklama yapıldı. Açıklamada “Yaşanan olay nedeniyle Sabiha Gökçen Havalimanı kalkışlı ve varışlı birçok seferini iptal etmek zorunda kalan Türk Hava Yolları, İstanbul’a gelmek üzere Anadolu’daki havalimanlarında bekleyen yolcuları için İstanbul Havalimanı’na 6 ek sefer planladı.

Yolcuların mağdur olmaması için böyle bir karar alan şirket, ek seferler ile İstanbul Havalimanı’na seyahat edecek yolcularına Sabiha Gökçen Havalimanı’na kara yolu ile ulaşım imkânı da sunacak” denildi.

Planlanan ek seferler ise şu şekilde:

TK 6965 Ankara-İstanbul
TK 6963 Antalya-İstanbul
TK 7787 İzmir- İstanbul
TK 7783 Diyarbakır- İstanbul
TK 7789 Samsun- İstanbul
TK 7785 Trabzon- İstanbul