Sabah’ın yalanı tarihçilere takıldı

Yayın tarihi: 24 Ekim 2022 Pazartesi 8:45 am - Güncelleme: 24 Ekim 2022 Pazartesi 8:45 am

Yandaş medya dini istismar ederek “CHP dönemi” yalanlarını söylemeye devam ediyor. Son olarak yandaş Sabah Gazetesi bir sahafın “CHP döneminde evde kuran olmasının suç olduğunu” söylediği röportajı yayınladı. Ancak diğer yalanlar gibi bu yalanın da ortaya çıkması uzun sürmedi.

İktidara yakın bir yayın organı olarak bilinen yandaş Sabah Gazetesi, “Sahaf Adil Sarmusak CHP döneminde Kuran-ı Kerim’i nasıl öğrendiklerini anlattı” başlıklı haber servis etti. Haberde, sahaflık yapan Adil Sarmusak, CHP döneminde Kuran-ı Kerim’i öğrenmekte zorlandıklarını iddia etti. Sahaf Sarmusak, “Bizim zamanımızda evde Kuran’ınız olacağına cephanelik olsun, Kuran-ı Kerim olması çok daha büyük bir suçtu.” ifadelerini kullandı.

TARİHÇİLERE YAKALANDILAR

Ancak Sabah’ın yalanı tarihçilere takıldı. Tarihçi yazar Ümit Doğan, sosyal medya hesabından Sabah’ın paylaşımını alıntılayarak söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Doğan paylaşımına şu notu düştü:

“Yalan haber! Atatürk döneminde, her evde bir Kur’an ve din kitabı bulundurulması, bunların okutulması ve her ailenin çocuğuna din kurallarını öğretmesi zorunlu idi. İşte belgesi. Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Börekçi imzalı.”

Doğan’ın paylaştığı Rıfat Börekçi imzalı belge ise şu şekilde:

“BIKMADINIZ MI CUMHURİYETE SALDIRMAKTAN!”

Duruma bir tepki de Tarihçi Sinan Meydan’dan geldi. “Bıkmadınız din üzerinden Cumhuriyete saldırmaktan!” diyen Meydan,  “Evde Kuran bulundurmak suçtu dedikleri dönemde CHP hükümeti, Elmalılı Hamdi Yazır’a Kuran tefsir ettirdi, bu tefsir 1935’te 9 cilt olarak bastırıldı. CHP döneminde devlet Kuran bastırdı, halka sundu.” ifadelerini kullandı.