S-400 sevkiyatına günler kala kritik viraj: İşte S-400 hakkında her şey

Yayın tarihi: 25 Haziran 2019 Salı 3:31 pm - Güncelleme: 25 Haziran 2019 Salı 3:31 pm

Türkiye ile ABD arasında bu hafta iki önemli görüşme gerçekleşecek. Görüşmelerin ana gündemi ise ‘S-400’ hava savunma sistemi…Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan ile, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise G20 zirvesinde ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelecek.

Türkiye ile ABD, bu hafta gerçekleşecek NATO ve G20 zirveleri vesilesiyle iki görüşme gerçekleştirecek. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 26-27 Haziran’da gerçekleşecek NATO toplantısında ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan ile bir araya gelecekken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ABD Başkanı Donald Trump’la G20 zirvesinde görüşecek. Görüşmelerin ana gündeminin S-400 krizi ve olası ABD yaptırımları olması bekleniyor.

‘GEREKLİ CEVABI HAZIRLIYORUZ’ DENİLMİŞTİ

Shanahan, bu ayın başında Akar’a yazdığı mektupta Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alması halinde iki ay içinde F-35 programından çıkarılacağını açıklamıştı. Mektuptan birkaç gün sonra Türk pilotların F-35 eğitimleri sonlandırlımıştı.

Akar ise mektuba ilişkin “Üslubun müttefiklik ruhuna uygun olmadığını ilk andan itibaren gördük. Buna göre gerekli çalışmaları yapıyor, gerekli cevabı hazırlıyoruz” demişti.

YAPTIRIM AÇIKLAMASI GELMİŞTİ

Mektuptan bir hafta sonra ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon’dan (ABD Savunma Bakanlığı), F-35 için parça üreten şirketlerin yanı sıra bazı diğer şirketlere de mali yaptırım uygulanabileceği açıklamaları gelmişti. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, açıklamalara ilişkin “Bizim de atacağımız adımlar olacak” yanıtını vermişti.

RUS ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

Rus devlet askeri ihracat şirketi Rosoboronexport’un başkanı Aleksandr Miheyev, Rus yapımı S-400 hava savunma sisteminin parçalarının, Türkiye’ye temmuzda gönderileceğini söyledi. M

Miheyev’in bu açıklaması, ABD’nin vazgeçirme çabalarına karşın, Türkiye’ye S-400 sevkiyatının planlandığı şekilde ilerlediği anlamına geliyor.

BALİSTİK FÜZELERİ İMHA EDEBİLİYOR

Kullanımda olan en iyi hava savunma sistemlerinden birisi olarak gösterilen S-400, insanlı ya da insansız her türlü hava aracının yanı sıra hem Cruise hem de balistik füzeleri imha edebiliyor.
Azami menzili 400 kilometre, ulaşabildiği en yüksek irtifa da 30 kilometre olan bu sistem ayrıca, her hedefe iki füze kilitleyerek, eş zamanlı olarak 80 hedefi vurabiliyor.

ABD PATRIOT ALINMASINI ÖNERİYOR

ABD, Türkiye’nin kendi yapımı olan Patriot hava savunma sistemlerini almasını istiyor. Ayrıca, Türkiye topraklarında bir Rus hava savunma sistemi konuşlandırılmasının güvenlik sorunu açığa çıkaracağını savunuyor.

Patriot füzeleri ilk kez 1991’deki Körfez Savaşı’nda Suudi Arabistan ve İsrail’i korumak için kullanıldı.

2003 yılında ABD öncülüğünde Irak’a yapılan operasyonda da yine Patriot füzelerine başvuruldu.

Patriot füzesavar sistemi o zamandan bu yana, ABD ve bazı NATO ülkelerinin tercih ettiği savunma sistemi olma özelliğini koruyor.

S-400 BATARYASINA SAHİP İLK NATO ÜLKESİ TÜRKİYE OLACAK

S-400 füzelerinin sevk edilmeleri halinde, Türkiye S-400 bataryalarına sahip ilk NATO ülkesi olacak.

Türkiye’nin Rusya’dan dört adet S-400 bataryası almasını öngören anlaşmanın değerinin 2.5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

ERDOĞAN: GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ

Erdoğan, AKP Grup Toplantısı’nda S-400’ler ile ilgili konuştu. Erdoğan konuşmasında “S-400 hava savunma sistemlerini önümüzdeki ay teslim almaya başlıyoruz. Güvenlik ihtiyaçlarımız konusundaki farklı seçeneklere de kapımız daima açık olmuştur. Türkiye bu konuda izin almak, hele hele baskılara boyun eğmek durumunda değildir. S-400 meselesi doğrudan egemenlik haklarımızla ilgili konudur ve bundan geri adım atmayacağız” ifadelerini kullandı.

ABD’DEN SERT AÇIKLAMA…YAPTIRIMLAR YOLDA

ABD NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison, Türkiye’nin Rusya’dan S-400’leri teslim alması durumunda F-35 programından çıkarılacağını açıkladı.

Hutchison, “Tüm işaretler Rusya’nın S-400’leri Türkiye’ye teslim edeceğini gösteriyor. S-400’ler teslim edilirse, içlerinde Türkiye’nin F-35 programında çıkarılmasının da olduğu bazı sonuçlar olacak” dedi.

Hutchison, programın iptali halinde Türkiye’nin F-35 savaş uçaklarını kullanmasına ya da parçalarını üretmesine izin verilmeyeceğini hatırlattı.