“Rusya’ya yaptırımların etkileri Türkiye’nin tarafsız kalmasını zorlaştırıyor”

Yayın tarihi: 18 Mart 2022 Cuma 10:44 am - Güncelleme: 18 Mart 2022 Cuma 10:44 am

İngiltere, ABD ve Avrupa Birliği, Ukrayna’nın işgali nedeniyle Rusya’ya yönelik çok güçlü ekonomik yaptırımlar uyguluyor. Diğer ülkeler de bu yaptırımlara belli ölçülerde katılıyor. Öte yandan, Rusya da bu duruma cevap olarak çeşitli yaptırım paketleri açıklamaya başladı.

Daktilo 1984’ten Ekonomist Enes Özkan, Hukukçu Şafak Erdem Rusya – Ukrayna hattında yaşanan gelişmeleri konuştu. Ekonomist Enes Özkan yaptırımların beklenenden daha ani, sert ve kapsamlı şekilde uygulanmaya başlandığını belirtti.

“İlk fitili İngiltere yaktı ama şüphesiz ABD yaptırımların amiral gemisi. Küresel ekonomi savaş öncesinde de yavaşlıyordu, savaş üzerine tuz biber ekti. Rusya çok büyük bir enerji kaynağı dünya için. Şimdi bu savaşla birlikte küresel ekonomide daha da büyük bir yavaşlama yaşanacak.”

“BORSADA YÜZDE 90 KAYIP”

Özkan, ekonomik etkilerin şu an için belirsiz ve karmaşık olduğunu, her yaptırım paketinin kendisini hazırlayan ülkenin ihtiyaçlarına göre zaman geçtikçe şekil değiştirip etrafından dolanmaya yer bırakır hale geldiğini vurguladı. Rus Borsası açılmadan da uluslararası birçok alanda faaliyet gösteren Rus şirketlerinin %90 civarında kayıplarını görebildiğimizi hatırlatan Özkan, Rus Borsası açılınca asıl kaybın ne kadar büyük olduğunu göreceğimizi söyledi.

Özkan çok bütüncül bir yaklaşım gerektiğini eklerken, serbest ticaret anlaşmaları ve gümrük düzenlemelerinde atak olunmazsa işin içinde çıkılamayacağını da sözlerine ekledi.

“TÜRKİYE BU ATMOSFERİN İÇİNDE ŞEKİLLENECEK BİR EKONOMİK DOKTRİNE SAHİP OLMALI”

Şafak Herdem’e göre yaptırımların en büyük etkisi finans ve sigortacılık alanında hissediliyor. Şu an çok uluslu şirketlerimiz bu yaptırımları ciddiyetle takip ediyor, daha küçük çaplı olanlar ise sadece ekonomik sonuçlardan muzdarip görünüyor.

“DEVAM ETTİRİLMESİ VE BAŞARIYA ULAŞTIIRLMASI GEREKLİ”

Herdem, Türkiye’nin bu süreçte tarafsızlık politikasının kötü olmadığını ancak bu politikanın devam ettirilmesi ve başarıya ulaştırılması gerektiğini belirtti. Yaptırımların etkisiyle, hammade olarak buğdaya erişimin azalması ile ekmek fiyatlarındaki artıştan Karadeniz’in ticaretteki etkinliğinin azalmasına kadar birçok etki, nötr kalmayı zorlaştırıyor olacak. Seçimlerin yaklaştığını da göz ardı etmemek gerekiyor. Öte yandan Herdem, serbest ticaret anlaşmaları konusunda yeni inisiyatiflerin söz konusu olacağını, bunların değerlendirilmesinin iyi sonuçları olacağını kaydetti.

“Tarafsız olmak katma değer sağlamaktan geçer. Ne aşamada avantaja çevrilebilir diye yaptırımları doğru okumak lazım. Ekonomik sonuçları ile okumak gerek ama hukuk metni olduğunu unutmamak gerek.”

YAYININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ