Kiev’den patlama haberi geldi, Zelenskiy müzakerelerle ilgili konuştu! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

Yayın tarihi: 1 Mart 2022 Salı 12:32 am - Güncelleme: 1 Mart 2022 Salı 2:37 am

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik operasyonu 6. gününde. Kiev’den patlama haberleri gelirken, Belarus’ta ilk kez görüşen taraflar ateşkesin sağlanması için önümüzdeki günlerde, ikinci tur müzakerelerin yapılması için anlaştı.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyon 6. gününde devam ediyor. Batı ve ABD Rusya için art arda yaptırım kararları açıklamaya devam ederken, taraflar ilk kez dün (28 Şubat) Belarus sınırında müzakere masasına oturdu.

Taraflar ateşkesin sağlanması için yakın gelecekte, ikinci tur müzakerelerin yapılması konusunda anlaştı. Ukrayna görüşme için Rusya’nın “hala aşırı önyargılı olduğu” yönünde açıklama yaparken, Rusya tarafı gündemdeki bütün maddeleri tek tek ele alındığını belirterek, “Ortak pozisyonlarda tahmin edebileceğimiz bazı noktalar bulduk” açıklamasında bulundu.

İkinci toplantının Belarus-Polonya sınırında gerçekleşeceği açıklandı.

Krizdeki son gelişmeler dakika dakika şöyle:

02:00 KANADA, RUSYA’DAN PETROL İTHALATINI YASAKLADI

Ülkedeki tüm banka ve finans kuruluşlarının Rusya Merkez Bankası ile işlem yapmalarını yasaklayan, Ukrayna’ya tanksavar ve cephane sağlayacağını duyuran Kanada, bu defa da Rusya’dan petrol ithalatını yasakladı.

Petrol endüstrisinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve oligarklarına büyük fayda sağlayan bir endüstri olduğunu belirten Kanada Başbakanı Justin Trudeau, “Rusya’dan tüm ham petrol ithalatını yasaklama niyetimizi duyuruyoruz” dedi. Trudeau, Kanada’nın son yıllarda Rusya’dan çok az miktarda ham petrol ithal ettiğini ancak bu önlemin “güçlü bir mesaj” niteliği taşıdığını dile getirdi.

Kanada’nın Ukrayna’ya tanksavar silah sistemleri sağlama planını da duyuran Trudeau, NATO çabalarının bir parçası olarak Kanada Silahlı Kuvvetlerinin malzeme ve yardım taşımak için havadan ikmal desteği sağlayacağını ifade etti.

Öte yandan Kanada Doğal Kaynaklar Bakanı Jonathan Wilkinson ise Kanada’nın 2019’dan bu yana Rusya’dan herhangi bir ham petrol ithalatı yapmadığını bildirdi.

01:25 BİDEN: ABD’LİLER NÜKLEER SAVAŞ ENDİŞESİ TAŞIMAMALI

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, nükleer silahları ve hipersonik füzeleri de kapsayan “caydırıcı güçlerini” özel savaş görevi durumuna geçirmesinin ardından ABD’lilerin nükleer savaş endişesi taşımaması gerektiğini kaydetti.

Biden, Beyaz Saray’da siyahiler ve siyahi hakları ile ilgili bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından salonda bulunan bir gazeteci, “Amerikalılar, Rusya’nın Ukrayna işgalinin daha büyük bir nükleer çatışmayı doğuracağından endişe etmeli mi?” diye sordu, Biden “Hayır” yanıtını verdi.

01:09 ZELENSKİY: MÜZAKERELERDEN HENÜZ İSTEDİĞİMİZ SONUÇ ÇIKMADI

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya ile yapılan müzakerelerde henüz Ukrayna’nın istediği bir sonucun çıkmadığını söyledi. Zelenskiy, Telegram hesabından paylaştığı mesajda ayrıca Rusya’nın 5 günde 56 roket saldırısı düzenlediğini belirtti.

01:06 META’DAN AB’DE RUS MEDYASINA KISITLAMA

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi Meta, Ukrayna’ya yönelik saldırı nedeniyle Rus devlet medya kuruluşları RT ve Sputnik’e Avrupa Birliği (AB) genelinde erişimi kısıtlayacak.

Meta’nın Küresel İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Nick Clegg, Twitter hesabından, konuya ilişkin paylaşımında bazı hükümetlerden ve AB’den, Rusya’nın devlet kontrolündeki medyasıyla ilgili olarak daha fazla adım atılması yönünde talepler aldıklarını belirtti.

Clegg, “Mevcut durumun istisnai doğası göz önüne alındığında AB genelinde RT ve Sputnik’e erişimi kısıtlayacağız” ifadesini kullandı. Clegg, bu konuda hükümetlerle yakın bir şekilde çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.

00.30 ERDOĞAN, BELARUS CUMHURBAŞKANI LUKAŞENKO’YLA GÖRÜŞTÜ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ile telefonda görüştü. Görüşmede, Belarus’taki Ukrayna ve Rusya heyetlerinin müzakereleri ele alındı.

00.10 BEYAZ SARAY: RUS DİPLOMATLAR ‘İSTİHBARAT ELEMANI’, SINIR DIŞI EDİLECEKLER

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Rusya’nın BM misyonunda çalışan 12 diplomatın “istihbarat elemanı” olduğunu iddia etti ve bu nedenle sınır dışı edileceklerini duyurdu.

00.05 BEYAZ SARAY: UKRAYNA’DA UÇUŞA YASAK BÖLGE OLUŞTURUP SAVAŞIN PARÇASI OLMAYI PLANLAMIYORUZ

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD’nin Ukrayna’da “uçuşa yasak bölge” kurmasının Rusya ile doğrudan çatışmaya girmek anlamına geleceğini ve böyle bir şeyi de planlamadıklarını açıkladı.

Şu anda Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili her seçeneğin masada olduğunun altını çizen Psaki, şöyle konuştu: Ancak Başkan Joe Biden, Rusya ile savaşmaları için Ukrayna’ya asker göndermeyeceğini sürekli söylüyor. Uçuşa yasak bir bölge oluşturmak bunun korunmasını gerektirir, bu durumda da Amerikan askerinin bölgede görevlendirilmesi gerekir. Bu, Rusya ile doğrudan bir çatışma, belki de savaş olur. Biz bu savaşın bir parçası olmayı planlamıyoruz.

00:00 ICC, RUSYA’NIN SAVAŞ SUÇU İŞLEDİĞİ İDDİALARINI SORUŞTURACAK

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), Rusya’nın Ukrayna’da savaş suçu işlediği iddialarını soruşturacak. ICC savcısı Karim AA Khan, yaptığı açıklamada, Ukrayna’da savaş suçu ve insanlığa karşı suçların işlendiğine dair kuvvetli iddialar olduğuna dair açıklamada bulundu.

Belarus’taki görüşme bitti, Kiev’den patlama haberleri geliyor! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

Kiev kuşatıldı! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

Rus ordusu Kiev’de! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

AB’den yeni yaptırım listesi: Hangi Rus vatandaşları bulunuyor?