Rusya’dan uzay çöpüne çözüm: Kendi kendini imha edebilen uydu geliştirildi

Yayın tarihi: 13 Ağustos 2019 Salı 8:08 am - Güncelleme: 13 Ağustos 2019 Salı 8:08 am

Rusya Federal Uzay Ajansı, beklenmedik şekilde arızalanmasının ya da artık çalışamaz duruma gelmesinin ardından kendi kendini imha edebilen bir uydu geliştirip patentini aldı.

Uzay şirketlerinin sayıların artması ile birlikte bu alanda çok ciddi bir ilerleme kaydedildi. Sürekli olarak uzaya gönderilen uydular, her ne kadar gelişmişlik seviyesini gösterse bile yine de bu işin önemli bir dezavantajı da bulunuyor. Buna en çarpıcı örneğin uzay çöpleri olduğunu söyleyebiliriz.

Uzay çöplerini imha etmek sanıldığı kadar kolay değil. İmha edildiği düşünülen uzay çöpleri bir süre sonra parçaları ile birlikte Dünyayı tehdit edebiliyor. Bu nedenle Ruslar imha etmenin farklı bir yolunu buldu.

Aniden arızalanan uydular Dünyadan gönderilen bir sinyal ile birlikte koruyucu dış materyalini etkisiz hale getiriyor. Bundan hemen sonra uydunun içerisinde bulunan moleküller, bir arada toplanarak buharlaşma sürecini başlatıyor. Belirli bir süre sonra uydu tamamen buharlaşarak yok oluyor.

Galaxy Note 10+ vs iPhone XS Max karşılaştırması

NASA Dünyanın etrafında 20 bin civarında uzay çöpü olduğunu açıklamıştı. Rusya, uydulardaki sistemi bu şekilde geliştirirse çöplerin sayısında azalma olmasa bile, en azından artışı yavaşlatılmış olur. Peki sizce de uzay çöplerine bu yöntem çözüm olabilecek mi? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.