Rusya’dan Ukrayna görüşmeleri için kritik açıklama!

Yayın tarihi: 17 Mart 2022 Perşembe 1:40 pm - Güncelleme: 17 Mart 2022 Perşembe 1:47 pm

Rusya, basında Ukrayna ile yapılan görüşmelerde büyük bir ilerleme olduğu haberlerine ilişkin açıklama yaptı. Kremlin, haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek haberlerin bazı noktalarının doğru olduğunu bildirdi.

Rusya tarafından yapılan açıklamada Ukrayna ile yapılan görüşmelerde büyük ilerleme olduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Rusya-Ukrayna arasındaki görüşmelere ilişkin küresel kamuoyunda ilerleme beklentisi öne çıkarken, Kremlin’den gelen açıklama tersine işaret etti.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, “FT’nin Ukrayna ile görüşmelerde ilerleme olduğu haberi tam doğru değil, doğru olan bazı noktaları var, ancak tamamının doğru olduğunu söyleyemeyiz” diye konuştu.

Bloomberg HT’nin aktardığına göre; Peskov Ukrayna ile müzakerelerin devam etmesinin beklendiğini, Ukrayna tarafı müzakerecilerinin acele etmediğini söyledi.

 FT’NİN HABERİ BÜYÜK SES GETİRMİŞTİ

Financial Times’ın görüşmelerle ilişkili üç kişiye dayandırdığı haberinde, Ukrayna ve Rusya’nın ateşkesin yanı sıra Kiev’in tarafsızlık ilan etmesi ve silahlı kuvvetlerine ilişkin sınırlamaları kabul etmesi halinde Rusya’nın geri çekilmesini içeren 15 maddelik geçici bir barış planında önemli ilerleme kaydettiği ifade edilmişti.

Haberde, “Kaynaklar, Ukraynalı ve Rus müzakerecilerin pazartesi günü ilk kez kapsamlı şekilde ele aldığı planın, Kiev’in NATO’ya katılma hedeflerinden vazgeçmesini ve ABD, İngiltere ve Türkiye gibi müttefiklerine korunma karşılığında yabancı askeri üslere veya silahlara ev sahipliği yapmamaya söz vermesini içeriyor” denilmişti.

Son dakika… Rusya Ukrayna savaşında barış çok yakın! İşte 15 maddelik anlaşma metni