Rusya’dan savaş sonrası ikinci dış borç ödemesi

Yayın tarihi: 22 Mart 2022 Salı 10:25 am - Güncelleme: 22 Mart 2022 Salı 10:27 am

Ukrayna operasyonu ve yaptırımlar nedeniyle temerrüde düşme ihtimali konuşulan Rusya‘nın savaş sonrası ikinci kez bir dış borç ödemesi yaptığı açıklandı.

Rusya’nın 2029 vadeli devlet tahvilinin RU179795094= kupon ödemesi olan 66 milyon doları tahvil sahiplerine 21 Mart 2022 Pazartesi günü yapması gerekiyordu.

Bir kaynağın verdiği bilgiye göre, muhabir banka JPMorgan Chase & Co JPM.N kupon ödemesini işleme koydu. Böylece Rusya yakın zamanda ikinci kez dolar cinsi devlet tahvilini temerrüde düşürmekten kurtulmuş oldu.

Rusya geçen hafta kupon ödeme vadesi gelmiş dolar cinsi iki devlet tahvilini biraz gecikmeyle ödemişti.

Rusya’nın değeri yaklaşık 40 milyar dolar olan 15 uluslararası devlet tahvili bulunuyor. Ukrayna krizi öncesinde bunun kabaca 20 milyar doları Rusya dışındaki yatırım fonlarının ve fon yöneticilerinin elinde bulunuyordu.

Ülkenin 28 Mart’ta 102 milyon dolarlık ve 31 Mart’ta da 447 milyon dolarlık ödemesi daha bulunuyor. Yılın en büyük ödemesi olan 2 milyar dolarlık ilk ana para ödemesinin ise 4 Nisan’da süresi doluyor.

Rusya’dan yaptırımlar sonrası ilk dış borç ödemesi

TEMERRÜT ENDİŞESİ 

Rusya’nın 300 milyar dolar değerinde uluslararası rezervinin dondurulması nedeniyle tahvillerden doğan dış borç ödemelerine ilişkin süreç sonucunda temerrüde düşme ihtimali doğmuştu.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD’li yatırımcıların Rusya’nın yapacağı borç ödemelerinden muaf tutulduğu duyurulmuştu. Ancak bankaların yaptırım endişesiyle Rusya’nın döviz cinsinden ödemelerini kabul edip etmeyeceğine yönelik süreç belirsizliğe girmişti.

Rusya, Japonya ile barış müzakerelerini sonlandırdı