Rusya’dan misilleme! Zelenskiy’nin ofisinin bulunduğu bölge vuruldu

Yayın tarihi: 10 Ekim 2022 Pazartesi 8:42 am - Güncelleme: 10 Ekim 2022 Pazartesi 4:10 pm

Geçtiğimiz günlerde Ukrayna’nın Kırım’daki Kerç köprüsüne saldırısının ardından Rusya’dan misilleme geldi. Ukrayna’nın Başkenti Kiev’de art arda büyük patlamalar yaşandı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı ise Kiev’e yapılan son saldırılarda ilk belirlemelere göre 8 kişinin öldüğünü 24 kişinin yaralandığını bildirdi. Patlama sonrasında Ukrayna kanadından ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den açıklama geldi.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de sabah saatlerinde art arda büyük patlamalar gerçekleşti. Patlamalarda çok sayıda ölü ve yaralının olduğu tahmin ediliyor.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko da, başkentte çok sayıda patlama meydana geldiğini doğruladı. Ukraynalılar sığınaklara yerleşti. Halk metro istasyonlarını doldurdu. Metro hatları durduruldu. Yapılan uyarılarda saat 11 gibi yeni bir saldırının gerçekleşebileceği bildirildi.

Vitaliy Kliçko, “Füzeler şehir merkezinde Şevçenkivsk ile Solomyan semtindeki yerlere isabet etti. Hava alarmı var ve dolayısıyla tehdit devam ediyor. Başkentin tüm sakinlerine hitap ediyorum: Alarm sırasında sığınaklarda kalın. Acil bir ihtiyaç yoksa bugün şehre inmemek daha iyi.” uyarısında bulundu.

Olay yerlerinde arama ve kurtarma çalışmalarının sürdüğünü aktaran Kliçko, “Kiev’in merkezi caddeleri kolluk kuvvetleri tarafından trafiğe kapatıldı, kurtarma hizmetleri çalışıyor.” bilgisini paylaştı.

Ukrayna basınında yer alan haberlerde, Kiev çevresinde en az dört patlama sesinin duyulduğu belirtildi. Şehir merkezinde bir noktadan dumanların yükseldiği bildirildi.

Fransız AFP ajansı ise Kiev’de üç tane büyük patlama meydana geldiğini duyurdu.Ukrayna başkentteki patlamaların şokunu yaşarken Lviv ve Dnipro’da da patlama seslerinin yükseldiği açıklandı.

KERÇ KÖRPÜSÜ SALDIRISI

Geçtiğimiz günlerde Kırım’da Kerç Köprüsü üzerinde bir patlama meydana gelmiş, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Podolyak “Kırım, köprü, daha başlangıç. Yasadışı olan her şey yok edilmeli” açıklamasını yapmıştı.

ZELENSKİ’NİN OFİSİ VURULDU İDDİASI

Ukrayna medyası saldırıyı ‘Rus füze saldırısı’ olarak nitelendirirken, saldırıda Ukranya Devlet Başkanı Volodomir Zelenski’nin ofisinin de vurulduğu iddia edildi. Ukrayna İçişleri Bakanlığı Başdanışmanı Anton Geraşenko ise patlamaların Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski’nin ofisinin yakınlarında gerçekleştiğini söyledi.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

“Kiev’e atılan roketlerden biri güvenlik servislerinin bulunduğu sokağa düştü. Devlet Başkanı Zelenskiy’nin ofisi de bu bölgede bulunuyor. “

 

ZELENSKİ’DEN İLK AÇIKLAMA

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski’den saldırıya yönelik ilk açıklama geldi. Zelenski, “Bizi yeryüzünden silmeye çalışıyorlar, evlerinde uyuyanları ve işe gidenleri öldürdüler. Malesef ölü ve yaralılarımız var. Lütfen sığınaklardan ayrılmayın” dedi.

“Bugün zor bir sabaha uyandık” diyen Zelenski, düzinelerce füzenin yanı sıra İran yapımı ‘kamikaze dronları’ Shahid’lerin de kullanıldığını ifade ederek, “İki hedefleri var; Ülke genelindeki enerji kurumları… Panik ve kaos istiyorlar, enerji sistemimizi yok etmek istiyorlar” diye konuştu.

Zelenski, “İkinci hedef ise insanlar. Olabildiğince çok zarar verecek zaman ve yerleri özel olarak seçmişler. Bugün sığınaklarda kalın. Her zaman güvenlik kurallarını uygulayın” dedi.

Zelenski, “Ukrayna bu düşman gelmeden önce de buradaydı, gittikten sonra da burada olacak” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA İÇİŞLELERİ BAKANLIĞI: 8 ÖLÜ 24 YARALI

Ukrayna İçişleri Bakanlığı Kiev’e yapılan son saldırılarda ilk belirlemelere göre 8 kişinin öldüğünü 24 kişinin yaralandığını bildirdi.

TURİSTİK KÖPRÜYE SALDIRI

Kiev’de bulunan turistik Klitschko Köprüsü’ne düzenlenen saldırının görüntüleri sosyal medyada yayıldı.

 

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI’NDAN AÇIKLAMA: PUTİN BİR TERÖRİST

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba da saldırı sonrasında açıklamada bulundu. Kuleba, “Putin füzelerle konuşan bir terörist” ifadesini kullandı. Kuleba, “Çok sayıda Rus füzesi Ukrayna’yı vurdu. Putin’in tek taktiği barışçıl Ukrayna şehirlerine terör salmaktır fakat Ukrayna’yı deviremeyecek” dedi.

Kuleba sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bugünkü olaylar, Putin’le barışçıl yollarla konuşmak isteyenlere bir yanıt  oldu. Putin, füzelerle konuşan bir terörist” ifadelerini kullandı.

PUTİN’DEN AÇIKLAMA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı açıklamada “Kiev rejimi, eylemleriyle, kendisini en iğrenç gruplarla birlikte uluslararası terörist oluşumlarla aynı seviyeye getirdi. Bu tür suçları cevapsız bırakmak kesinlikle imkansızdır. Ülkemizin elektrik santrallerine ve gaz taşıma altyapısına yönelik, Türk Akımı gaz taşıma sisteminin bir bölümünü vurma girişimi de dahil olmak üzere, bir dizi başka terör saldırısı ve benzeri suç girişimleri de olmuştur. Topraklarımıza terörist saldırılar düzenleme girişimleri devam ederse, Rusya’nın tepkileri aynı ölçekte sert olacaktır. Bu konuda kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

“75 ROKET FIRLATILDI 41 TANESİ ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ”

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujniy, konuya ilişkin açıklamasında, “Rusya bu sabah 75 roket fırlattı, 41 tanesi hava savunmamız tarafından etkisiz hale getirildi.” ifadesini kullandı.

RUSYA’DA DA PATLAMA

Reuters’da yer alan habere göre Rusya’nın Ukrayna sınırındaki Belgorod vilayetinde kuvvetli bir patlama yaşandığını bildirildi.

ALMANYA KONSOLOSLUK BİNASI DA HASAR ALDI

Sabah saatlerinde gerçekleşen saldırıda Almanya’nın Kiev’deki konsolosluk binası da hasar aldı. Bild’in haberine göre, konsolosluğun vize bölümü saldırı nedeniyle hasar aldı. Almanya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’daki Alman Büyükelçiliğinin Rus füzeleri tarafından vurulduğunu resmi olarak açıkladı.