Rusya’dan Erdoğan’a İdlib yanıtı: Sorumlusu Ankara

Yayın tarihi: 12 Şubat 2020 Çarşamba 4:53 pm - Güncelleme: 16 Şubat 2020 Pazar 3:08 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “İdlib’de, rejim ve Ruslar ile yine rejimle birlikte hareket eden güçlerin çoğu saldırılarının, teröristleri değil, doğrudan sivil halkı hedef aldığı gerçeğinin altını bir kez daha çizmek istiyorum” sözlerine Rusya’dan peş peşe yanıt geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, İdlib’de durumun kötüye gitme nedeninin “Ankara’nın yükümlülükleri yerine getirmemesi” dedi.

İdlib’de tırmanan gerilime ilişkin konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İdlib’de durumun kötüye gitme nedeninin “Ankara’nın yükümlülükleri yerine getirmemesi” olduğunu söyledi.

Suriye’den ‘vuracağız’ diyen Erdoğan’a yanıt: Cahil olduğu kadar gerçeklikten kopuk bir kişi…

‘ANKARA YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMİYOR’

Doğukan Devrim İpek | Erdoğan’ın 2. kez çöken masalı: Neo-Osmanlı Projesi

Sputnik Türkçe’nin aktardığına göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İdlib’deki durumun kötüye gitmesinin nedeninin Ankara’nın yükümlülüklerini kronik bir şekilde yerine getirmemesi olduğunu söyledi.

İLK YANIT: TÜM ADIMLAR TERÖRİSTLERE YÖNELİK

Rusya Dışişleri Bakanlığı Yeni Tehlike ve Tehditler Dairesi Direktörü Tarabrin de Sputnik’e verdiği demeçte, Erdoğan’ın “Rusya ve Şam sivilleri hedef alıyor” sözlerine yönelik Moskova ve Şam’ın Suriye’de sivilleri hedef almadığını, tüm atımların yalnızca terörist oluşumlara yönelik olduğunu vurguladı.

Tarabrin, “Rusya’nın ve Suriye ordusunun sivil halka yönelik atımlar yapmadığını birçok kez kesin bir dille ifade ettik. Tüm atımlar, yalnızca terörist oluşumlara, ellerinde silahlarla meşru hükümete karşı savaşanlara yönelik olarak yapılıyor” dedi.

‘SURİYE’NİN EYLEMLERİ TAMAMEN MEŞRU’

Suriyelilerin terörle mücadeleyi kendi topraklarında yürüttüklerini ve siyasi çözüm istemeyen terör örgütlerine karşı güç kullanma konusunda tamamen yasal hakka sahip olduklarını belirten Tarabrin, bu bakımdan Suriyelilerin eylemlerinin tamamen meşru olduğunun altını çizdi.

PUTİN İLE ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ

Bu arada Rusya’nın Ankara Büyükelçiliğinin resmi Twitter hesabından da Putin ile Erdoğan arasında görüşmelere ilişkin bilgi verildi. Büyükelçilikten yapılan paylaşımda “Vladimir Putin ve Recep Tayyip Erdoğan, özellikle İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki durumun kötüye gitmesi bağlamında Suriye krizinin çeşitli yönleri üzerinde müzakerelere devam etti. Görüşmede Soçi muhtırası dahil anlaşmalarının tam olarak uygulanmasının önemi vurgulandı.” ifadeleri kullanıldı.

Erdoğan konuşurken ‘Çoluğum çocuğum aç’ diyen vatandaş susturuldu, canlı yayın kesildi