Rusya’dan Erdoğan’a ‘sadık kalmadınız’ yanıtı

Yayın tarihi: 30 Ocak 2020 Perşembe 6:25 pm - Güncelleme: 30 Ocak 2020 Perşembe 6:32 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Rusya, Astana’ya da Soçi’ye de sadık değil” açıklamasına Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yanıt geldi. Açıklamada, “Üstlendiğimiz yükümlülüklere bağlıyız” denildi.

Türkiye, Astana sürecinde cihatçıları sınırlandırmak üzere üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmemiş ve pek çok kez Rusya’nın örtülü ikazlarına hedef olmuştu.

Sputnik’in haberine göre Rusya Dışişleri Bakanı Mariya Zaharova, haftalık basın toplantısında Erdoğan’ın sözlerinin hatırlatılması üzerine “Üstlendiğimiz yükümlülüklere bağlıyız” yanıtını verdi.

AKP’de baskı artıyor! Erdoğan, erken seçim için ne düşünüyor?

Suriye ordusunun İdlip’e yönelik operasyonları nedeniyle Rusya’ya tepki gösteren Erdoğan, “Rusya ile gerek Soçi gerek Astana’da bazı görüşmeler, anlaşmalar oldu. Bu anlaşmalara Rusya’nın sadık kalması halinde biz de aynı sadakatle yola devam ederiz. Şu an itibarıyla maalesef Rusya, Astana’ya da Soçi’ye de sadık değil” demişti.

Yükümlülüklerini yerine getirmeyen kim?

Zaharova’nın sözleri savunmadan çok itham içeriyor. Astana sürecinde Türkiye kendi denetimindeki grupları “terörist” kabul edilen cihatçılardan ayrıştırma, temas hattını ağır silahlardan arındırma, M-4 ve M-5 otoyollarını güvenli geçişe açma taahhütlerinde bulunmuştu.

Ne var ki bu taahhütler yerine getirilmediği gibi İdlip’in yüzde 90’ı Türkiye’nin de “terör örgütü” kabul ettiği Heyet-i Tahrir’uş Şam’ın (HTŞ) denetimine geçti. TSK destekli gruplar HTŞ ile birlikte Rus ve Suriye ordusunun kontrolündeki bölgelere saldırmaya devam etti. M-4 ve M-5 otoyolları açılmadı.