Rusya’da yerel seçim: Putin’in partisi zafer açıkladı!

Yayın tarihi: 14 Eylül 2020 Pazartesi 8:41 am - Güncelleme: 14 Eylül 2020 Pazartesi 8:41 am

Rusya’da yapılan yerel seçimlerde Vladimir Putin’in Birleşik Rusya Partisi birçok bölgede kazanırken, Aleksey Navalni yanlısı muhalifler Sibirya’da sembolik zaferler elde etti.

Ülkedeki 85 idari bölgeden 41’inde 11-13 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen yerel seçimler, popülaritesi düştüğü söylenen Putin’in gücünü yeniden kanıtlaması için kritik önemde.

Seçimde 22 idari bölgenin yerel meclis üyeleri; 18 belediye başkanı; 11 bölge milletvekili ve Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma’ya 4 vekil seçilecek.

Rusya’da her idari bölge aynı şekilde ve aynı kurumlarla yönetilmiyor. 6 farklı çeşit yerel yönetim var ve her biri için aynı zamanda seçim yapılmıyor. Bu seçimde Rusya’da kayıtlı seçmenin neredeyse 3’te biri kadar, 35 milyon seçmen oy kullanabileceği açıklanmıştı.

Üst düzey bir Birleşik Rusya yetkilisi, sandık çıkış anketlerine göre belediye başkanı seçimlerindeki tüm adaylarının seçimi kazandığını; yerel meclislerin tümünde de çoğunluğu kazandıklarını söyledi.

Ancak muhalefet, Siberya’daki şehirlerde oyların çoğunluğunu aldığını savunuyor. Bölgedeki farklı kaynaklardan ise birbiriyle çelişen rakam ve bilgiler geliyor.

Muhalif lider Alexei Navalni ve ekibi, Sibirya dahil bazı bölgelerde muhaliflerin bir araya gelmesi ve Birleşik Rusya partisinin adaylarının kazanmaması için taktik oy kullanılması yönünde çağrılar yapmış, seçimden haftalar öncesine kadar bu yönde çalışmalar yapmıştı.

Navalni, 20 Ağustos’ta Sibirya dönüşü Noviçok isimli sinir gazıyla zehirlenmişti. Navalni’nin tedavisi, zehirlendikten 3 gün sonra gönderildiği Almanya’nın başkenti Berlin’de devam ediyor.

Navalni’nin 2011’de kurduğu Yolsuzlukla Mücadele Kurumu, her bölgede Birleşik Rusya’nın yıllardır koltukta oturan adaylarını yenebilecek muhalif adayları belirleyerek onlara destek vermişti.

Navalni’nin ekibi, zehirlenme için Kremlin’i suçluyor ve sebebinin de yerel seçim için yürüttüğü kampanya olabileceğini söylüyor. Kremlin ise zehirlenmeye dair suçlamaları reddediyor.

YOLSUZLUK ENDİŞELERİ

Birleşik Rusya Partisi’nin konsey sekreteri Alexey Turchak, Rus medyasına göre “ön sayım ve sandık çıkış anketlerine göre zafer kazandıkları sonucuna ulaştıklarını” söyledi.

“Birleşik Rusya’nın tüm belediye başkan adayları ilk turda rahatlıkla kazanıyor gibi görünüyor. Yerel meclisler ve yerel dumalarda da istisnasız çoğunluk kazanıyoruz.”

Ancak bağımsız izleme grubu Golos, gözlemcilerin seçimle ilgili belgelere ve yetkililere ulaşan şikayet dilekçelerine erişimlerinin kısıtlandığını; seçim sandıklarındaki gerçek oylarla sahte pusulaların değiştirildiğini söylüyor.

Seçimlerden sorumlu devlet yetkilisi Ella Pamfilova ise bu iddiaları “kötü niyetli ve taraflı” olarak değerlendirdi:

“An itibarıyla bu kadar fazla ihlâl görmüyoruz.”

Muhalefetin adayları da, Turchak’ın açıklamasının aksine bazı bölgelerde Birleşik Rusya’dan daha fazla oy aldıklarını savunuyor.