Rusya’da seçim sonuçları belli oldu! Bir sürpriz, bir itiraz geldi

Yayın tarihi: 21 Eylül 2021 Salı 10:53 am - Güncelleme: 21 Eylül 2021 Salı 4:36 pm

Rusya’da Duma temsilcilerini seçmek için düzenlenen seçim sonuçları açıklandı. Devlet Başkanı Putin’in partisi oy kaybetse de yüzde 49.82’lik oyla birinci oldu. Yeni İnsanlar Partisi seçim barajını aşarak Duma’ya girdi.

Rusya’da koronavirüs tedbirleri eşliğinde 17 Eylül’de başlayan ve üç gün süren Duma seçimlerinde vatandaşlar Duma vekillerini, dokuz bölgenin yöneticisini ve ülkenin farklı bölgelerindeki 39 parlamentoda vekilleri belirlemek için oy kullandı. Oyların tamamı sayıldı, Merkez Seçim Komisyonu sonuçları açıkladı.

Buna göre ülkenin devlet başkanı Vladimir Putin’in partisi Birleşik Rusya’nın oyların yüzde 49.82’sini alarak liderliği elde etti. Seçimlerde Rusya Federasyonu Komünist Partisi (KPRF) yüzde 18.93 oyla ikinci, Rusya Liberal Demokrat Partisi (LDPR) yüzde 7.55 oyla üçüncü oldu.

YENİ İNSANLAR PARTİSİ SÜRPRİZİ

Sputnik’te yer alan habere göre, ilk beş parti arasına yüzde 7.46 oy oranı ile Adil Rusya, yüzde 5.32 oy oranı ile Yeni İnsanlar partileri girdi. Böylelikle federal bölge bazında Duma’ya yüzde 5’lik seçim barajını aşan beş parti girmiş oldu.

KOMÜNİST PARTİ İTİRAZ ETTİ

Bu arada Komünist Parti, Moskova’da yapılan elektronik oylamanın sonuçlarına itiraz etti. Komünist Parti, bugün dahil 21 ve 25 Eylül tarihlerinde seçim sonuçlarına yönelik miting düzenlemek için Moskova yönetimine başvursa da yeni tip koronavirüs (Covid-19) koşulları nedeniyle başvurusu reddedildi.

KESİN SONUÇLAR CUMA GÜNÜ AÇIKLANACAK

Öte yandan Rusya Merkez Seçim Komisyonuna göre, seçimlerde 35 bölgede yer alan 107 sandıkta 25 bin 830 oy iptal edildi. Rusya genelinde yapılan seçimlerin kesin sonucunun ise cuma günü açıklanacağı bildirildi.

RUSYA’DA SEÇİM SİSTEMİ NASIL? 

Rusya’daki seçimlerde baraj sistemi uygulanıyor. Bir siyasi partinin parlamentoya girebilmesi için yüzde 5 olan seçim barajını geçmesi gerekiyor. 2016’da yapılan seçimlerde Birleşik Rusya yüzde 54.2, KPRF yüzde 13.34, LDPR yüzde 13.14, Adil Rusya yüzde 6.22, Rusya’nın Komünistleri Partisi yüze 2.27, Yabloko Partisi yüzde 1.9 oy almıştı.