Rusya’da McDonald’s’ın yerine ‘Vanya Amca’ geliyor

Yayın tarihi: 18 Mart 2022 Cuma 11:17 am - Güncelleme: 18 Mart 2022 Cuma 11:17 am

Rusya‘nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyonu nedeniyle birçok Batılı ülke ekonomik yaptırım kararı aldı. Yaptırımlardan sonra McDonald’s, Starbucks’ın dahil olduğu birçok marka ülkedeki faaliyetlerini  askıya aldı. Moskova, McDonalds’ın yerine ise bir alternatif buldu. ‘Vanya Amca’nın ticari marka kaydı ilgili makamlara yapıldı.

McDonald’s Batı’nın Rus ekonomisini alaşağı etmek için yaptığı ekonomik yaptırımlardan sonra ülkedeki faaliyetlerini durdurarak restoranlarını kapattı. Moskova ise McDonald’s ile birlikte çıkan birçok markadan sonra yerli fast-foOd zincirlerine yatırım yapmaya başladı.

VANYA AMCA’NIN LOGO BENZERLİĞİ

McDonald’s’ın yerini alması planlanan Rus restoran zinciri Vanya Amca, fast-food devinin ünlü altın rengi kavislerine son derece benzeyen bir logo sunduğu bildirildi.

Basında yer alan haberlere göre, geçen hafta Vanya Amca markasının ticari marka kaydı başvurusu Rus makamlarına yapıldı.

Küresel markalar Vladimir Putin’in Ukrayna istilasına karşı çıkmaları yönünde tüketici baskısına maruz kalırken McDonald’s da geçen hafta yaptığı açıklamada Rusya’daki 847 restoranının tümünü geçici olarak kapatacağını açıklamıştı.

Görünüşe göre, Vanya Amca’nın yeni logosu Vanya Amca’daki “V’ye” atıfta bulunan Kiril harfi “B” baz alınarak tasarlanmış ve sosyal medya kullanıcıları çok geçmeden logonun McDonald’s’ın logosuyla arasındaki benzerliğe dikkat çekti.

IndyTurk’un aktardığına göre; yorum için McDonald’s’la irtibata geçildi ancak henüz yanıt alınamadı.

“MCDONALD’S RESTORANLARININ YERİNİ ALABİLİR”

Rusya’nın Interfax haber ajansının aktardığı üzere, Moskova Belediye Başkanı bir yıl içinde yerli zincirlerin Rus başkentindeki 250 McDonald’s restoranının yerini alabileceğini söyledi.

Bildirilenlere göre Belediye Başkanı, malzemelerinin yüzde 99’u Rusya’dan geleceğinden yeni restoranların tercih edilebilir olacağını öne sürdü.

ÖDENEK SAĞLANDI

Kent meclisinin yerli fast-food zincirlerine 500 milyon ruble (yaklaşık 72 milyon TL) ödenek sağladığı aktarıldı.

Geçen hafta, Rusya Devlet Duması Başkanı Vyacheslav Volodin parlamentoya yaptığı konuşmada Vanya Amca’nın McDonalds’ın yerini alması gerektiğini belirtmişti.

Soğuk Savaş’ın sonunda ülkede açılmasıyla Doğu’yla Batı arasında çözülen buzların bir sembolü olarak hizmet veren McDonald’s, 30 yıldan uzun bir sürenin ardından geçen hafta Rusya’da faaliyet göstermeyi durdurdu.

McDonald’s’ın Başkanı ve CEO’su Chris Kempczinski çalışanlara hitap ettiği açık mektupta “Değerlerimiz Ukrayna’daki insanların sebepsiz yere acı çekmesini görmezden gelemeyeceğimiz anlamına geliyor” demişti.

Şikago merkezli hamburger devi, Rusya’da “McDonald’s markamız için canla başla çalışan” 62 bin personeline ödeme yapmaya devam edeceğini açıklamıştı.

Kempczinski, şirketin şubelerini ne zaman yeniden açabileceğini bilmenin imkansız olduğunu söylemişti.

SSCB’DE 5 BİN KİŞİLİK MCDONALD’S KUYRUĞU

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nde (SSCB) ilk McDonald’s 31 Ocak 1990’da açılmıştı. Restoranın açılmasıyla 5 bin kişilik kuyruk oluşmuştu. Markanın restoranı açmasından sonra kısa süre içerisinde dağılan SSCB’nin geride bıraktığı tarihi fotoğraf ise şöyle:

 

Rusya’da ünlü ressamın oğlu, kendini McDonald’s’a kelepçeledi