Rusya’da ABD’li yıldız basketbolcu Brittney Griner’in gözaltı süresi uzatıldı

Yayın tarihi: 18 Mart 2022 Cuma 1:24 pm - Güncelleme: 18 Mart 2022 Cuma 1:24 pm

Rusya’da gözaltında olan ABD’li yıldız kadın basketbolcu Brittney Griner’in gözaltı süresi iki ay uzatıldı.

Rusya’da şubat ayında bavulunda kenevir yağı bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınan ABD’li yıldız kadın basketbolcu Brittney Griner’in gözaltı süresini uzatıldı.

Rus haber ajansı Tass, dün Moskova’da bir mahkemenin dün Griner’in gözaltı süresini 19 Mayıs’a kadar uzattığını duyurdu.

Yıldız basketbolcu, uyuşturucu taşımaktan suçlu bulunursa 10 yıla kadar hapis cezası alabilir.

‘İKİ KADINLA AYNI HÜCREYİ PAYLAŞIYOR’

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Griner’in nerede ve hangi koşullarda tutulduğu hakkında çok az şey biliniyor. Tass haber ajansı ise Griner’in daha önce hüküm giymemiş iki diğer iki kadınla aynı hücreyi paylaştığını ve yatağının kendisi için kısa kaldığını bildirdi.

BBC’ye konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, Amerikalı diplomatların “Griner’in avukatları ve davayı izleyenlerle yakın temasta olduklarını” söyledi. Sözcü, Rusya’ya, “ülkede gözaltına alınan tüm ABD vatandaşlarının konsolosluğa erişimine izin vermesi” çağrısı yaptı.

GÖZALTI SÜRECİ

31 yaşındaki Brittney Griner, Şubat ayında Moskova’da kayboldu. Brittney Griner, Rus takımı UMMC Ekaterinburg’da bir sezon daha oynamak için Rusya’ya gitmişti.

Griner’in Moskova dışındaki Şeremetyevo Havalimanı’nda çekilen güvenlik kamerası görüntülerinde, küçük ve siyah bir valizle güvenlikten geçerken görülüyordu. Daha sonra Griner’in gözaltına alındığı anlaşıldı. Hayranları, Griner’e ilgi gösterilmemesine tepki gösterdi.

Bazı spor yorumcularının “tüm zamanların en iyi kadın basketbolcusu” olarak kabul ettiği oyuncu için destek kampanyası başlatıldı. Bazı uzmanlar, erkek oyunculara kıyasla Griner’a az ilgi gösterilmesinin, profesyonel sporlarda uzun süredir devam eden cinsiyet eşitsizliğinin dışavurumu olduğunu savundu.

Amerikan Ulusal Kadın Basketbol Ligi (WNBA) ve Griner hakkında bir kitap yazan Tamryn Spruill, “Eğer onun yerine aynı derecede yetenekli bir NBA [profesyonel erkekler ligi] oyuncusu olsaydı bu haber sadece tüm spor sayfalarının değil dünyadaki tüm medya sayfalarının ön kapağında olurdu” dedi.

ABD’nin Illinois eyaletindeki Northwestern Üniversitesi’nde profesör ve spor yazarı olan Melissa Isaacson, Brittney Griner’ın “en iyinin en iyisi” olduğunu söyledi: “O, yaptığı sporun her yönüyle Tom Brady’si. Onun dünyadaki en iyi sporculardan biri olduğunu tartışmak yanlış olmayacaktır.” (BBC TÜRKÇE)

HABERİN TAMAMI