Rusya yerel ağını kurmada büyük bir adım attı

Yayın tarihi: 27 Aralık 2019 Cuma 9:42 am - Güncelleme: 27 Aralık 2019 Cuma 9:42 am

Rusya’nın yerli internet üzerinde çalıştığı uzun zamandır konuşuluyordu. Geçen hafta yapılan bir testlerde, global DNS sistemi ve internete erişim gerek duymadan başarılı bir şekilde ülke yerel ağını oluşturdu.

Rusya yerel ağını kurmada büyük bir adım attı. Şimdi ise Rusya kendi internet altyapısını test etmek için ülkeyi küresel internetten geçici bir süreliğine çıkardığını açıkladı. Yapılan bu testler devlet kurumlarını ve yerel internet sağlayıcı şirketlerini içeriyordu. İnternet trafiği dahili olarak yeniden yönlendirmek için ise RuNet adı verilen bir sağlayıcı kullanıldı.

Dijital Kalkınma, İletişim ve Kitle İletişim Bakanlığı başkan yardımcısı Alexei Sokolov’a göre; “Bu testler sonucunda genel olarak, hem yetkililerin hem de telekom operatörlerinin olası risklere ve tehditlere etkin bir şekilde yanıt vermeye ve işleyişini sağlamaya hazır oldukları ortaya çıktı.”

Vladimir Putin güvenlik açıkları ile dolu olan Windows XP kullanıyor!

Yetkililer, testlerde yer alan tekniklerle ilgili herhangi bir ayrıntı açıklamadılar. Birkaç Rus haber ajansı, yapılan testlerde, internetin harici internet olmadan kendini sürdürebilmesini sağlamak için çoklu bağlantı kesme senaryolarının test edildiğini bildirdi. Testlerden birinin Rusya’nın yabancı bir ülkeden siber saldırıya uğradığı bir durumu içerdiği söyleniyor. Yani Rusya kendi internet yapısını oluştururken, dışarıdan gelecek olan saldırılara karşı da önlemlerini şimdiden almaya başladı.

Rusya küresel internet

Rusya, kendi üretmiş olduğu teknolojiye emin adımlarla ilerliyor. Bu ayın başlarında, Rus hükümeti kendi Wikipedia’sını oluşturma planlarını açıklamış ve bunun için 31 milyon dolar yatırım yapacaklarını bildirmişti. Kasım ayında Rusya, önceden yüklenmiş Rus yazılımı olmadan akıllı telefonların satışını yasaklayacak bir tasarıyı da kabul etmişti.