Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş ikinci el otomobil fiyatlarını da tetikledi

Yayın tarihi: 27 Şubat 2022 Pazar 9:00 am - Güncelleme: 26 Şubat 2022 Cumartesi 7:14 pm

 İkinci el otomobil sektöründeki fiyatların düşmesi yönündeki beklenti de başka bir bahara kalmış oldu.

Savaş 2. el otomobil fiyatlarını tetikledi! 2020 yılından beri otomobil fiyatlarında önlenemez bir yükseliş söz konusu. Çok değil 2 yıl öncesine kadar 10 bin TL’ye satılan Tofaş Şahin bile şu anda 50 bin TL olmuş durumda. Evet yanlış okumadınız. 50 bin TL! 2016 yılında bu paralara sıfır Egea almak mümkünken şimdilerde Şahin almak bile hayal oldu.

Özellikle son 6 aydır otomobil fiyatlarında bir duraklama hakimdi. ÖTV matrahlarında yaşanan değişiklik, otomobil sektörünün pandemi öncesi dönemdeki üretim yoğunluğuna dönmesi fiyatların biraz daha makul seviyelere inmesine zemin hazırladı. Fakat bu durağanlık da çok uzun sürmedi.

 

 İkinci el otomobil

Bu durağanlığın ardından savaş telaşı ile döviz kurlarında yaşanan artış otomobil fiyatlarının da bir anda zirveye tırmanmasına neden oldu. Hem sıfır, hem de ikinci el otomobil fiyatlarında büyük artışlar söz konusu.

Özellikle de ikinci el otomobillere yüzde 10’un üzerinde zam geldi. Çok değil kısa bir süre öncesine kadar 30 bin TL’ye satılan Şahin ve Doğan modellerinin fiyatı bir anda 50 bin TL’ye zıpladı.

Orta menzilde basit bir otomobil ise 200 bin TL’den aşağı değil. Görünen o ki önümüzdeki süreçte otomobil almak da pek kolay olmayacak.

Akıllı telefon alırken “garanti” oyununa düşmeyin!