Rusya ve Çin gövde gösterisi yaptı

Yayın tarihi: 26 Temmuz 2024 Cuma 4:25 pm - Güncelleme: 26 Temmuz 2024 Cuma 4:25 pm

Rusya ve Çin ordusunun stratejik bombardıman uçakları, Çukçi ve Bering denizleri ile Pasifik Okyanusu’nun kuzey kesiminde ortak hava devriyesi yaptı.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklama göre, Rus Hava ve Uzay Kuvvetlerine ait Tu-95ms ve Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetlerine ait Xian H-6k stratejik bombardıman uçakları, Çukçi ve Bering denizleri ile Pasifik Okyanusu’nun kuzey kesimi üzerinde ortak hava devriyesi gerçekleştirdi.

5 SAATTEN FAZLA SÜRDÜ

Açıklamada, uçuş esnasında Rus ve Çinli mürettebatın yeni ortak operasyon alanındaki hava devriyesinin tüm aşamalarındaki etkileşim sorunlarının çözüldüğü belirtildi. Rus Su-30sm ve Su-35s uçaklarının ortak devriye uçuşuna hava desteği sağladığı bilgisinin yer aldığı açıklamada, Rus ve Çin uçaklarının ortak uçuş süresinin 5 saatten fazla sürdüğü ifade edildi.

Açıklamada, uçuş rotasının belirli etaplarında hava grubuna yabancı ülkelerden savaş uçaklarının da eşlik ettiği kaydedildi.

Açıklamada görevlerini yerine getirirken her iki ülkenin uçaklarının uluslararası hukuk kurallarına sıkı sıkıya bağlı görev yaptığı ve yabancı devletlerin hava sahasını ihlal etmediği vurgulandı ve “Ortak hava devriyesinin tamamlanmasının ardından ilgili tüm uçaklar kendi hava üslerine döndü. Etkinlik, 2024 askeri işbirliği planının uygulanması kapsamında düzenlendi ve üçüncü ülkelere yönelik yapılmadı.” denildi.

ABD-Kanada Kuzey Amerika Hava Savunma Komutanlığı, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, savaş uçaklarının Alaska yakınlarındaki uluslararası hava sahasında iki Rus ve iki Çin bombardıman uçağını engellediğini bildirdi.

CNN , isimsiz bir ABD savunma yetkilisine atıfta bulunarak , Amerikan F-16 ve F-35 savaş uçakları ile Kanada CF-18 savaş uçaklarının müdahale ettiğini bildirdi. Yetkili, bunun Rus ve Çin uçaklarının birlikte hareket ettikleri ilk sefer olduğunu söyledi.

Rusya’da askeri helikopter düştü! Tüm mürettebat hayatını kaybetti

Rusya ve Çin ordusunun stratejik bombardıman uçakları, Çukçi ve Bering denizleri ile Pasifik Okyanusu'nun kuzey kesiminde ortak hava devriyesi yaptı.

Kaynak: HABER MERKEZİ