Rusya, Ukraynalı askerlerin eğitim aldığı İngiliz üssünü imha etti iddiası

Yayın tarihi: 7 Mart 2023 Salı 3:00 pm - Güncelleme: 7 Mart 2023 Salı 3:00 pm

Ukraynalı askerlere eğitim verildiği ileri sürülen İngiliz üssünün Rusya tarafından imha edildiği ileri sürüldü.

Rusya’nın, İngiliz askerlerinin Ukraynalı askerlere eğitim verdiği bir adadaki eğitim üssünü ima ettiği öne sürüldü. Maisky Adası olarak da bilinen Pervomaisky, bir ordu eğitim üssünün sığabileceği büyüklükte ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana pek çok İngiliz askerinin Ukraynalı özel kuvvetlere eğitim verdiği yer olarak ifade ediliyor.

Eskiden Rusya’ya ait olduğu belirtilen üssün, 1895 yılında inşa edildiği, ancak 1941 yılında Nazi Almanyası Hava Kuvvetleri tarafından bombalandığı biliniyor.

Ukraynalı askerleri taşıyan araç böyle vuruldu

“ÜS YOK EDİLDİ”

Rus askeri uzman Vasily Dandykin, Moskovskij Komsomolets’e verdiği demeçte adadaki üssün artık “yok edildiğini” söyledi.

Dandykin, “Orada sabotajcı-denizaltıların eğitildiği fiili bir İngiliz üssü vardı. Oraya yatırım yaptılar, eğitim verdiler. Sovyet döneminde, GRU özel kuvvetlerinin efsanevi ayrı tugayı, savaş yüzücülerinin eğitildiği Maisky Adası’nda bulunuyordu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra, sabotajcıların ve denizaltıların en güçlü okulu olan bu üs, Ukrayna Donanması’na devredildi. (Ada) Batı’nın, Ukrayna’yı Rusya ile çatışmaya yoğun bir şekilde hazırlamaya başladığı dönemde hatırlandı” dedi.

“EN SEÇKİN BİRİMİ ÖLDÜRÜLDÜ”

Şubat ayında adadaki üsse bir füze saldırısı gerçekleştirildiğini iddia eden Dandykin, saldırıda “özel kuvvetlerin en seçkin, en gizli bölümünün” öldürüldüğünü de öne sürdü.

Dandykin ayrıca, üssün daha önce Karadeniz’de Sivastopol yakınlarındaki Rus gemilerini imha etmek için kullanılan su altı insansız hava araçlarıyla dolu olduğunu iddia etti.