Rusya – Ukrayna zirvesi altın dolar ve petrol fiyatlarını aşağı çekti!

Yayın tarihi: 29 Mart 2022 Salı 3:53 pm - Güncelleme: 29 Mart 2022 Salı 3:56 pm

İstanbul’da yapılan Rusya-Ukrayna müzakerelerinden yapıcı mesajlar çıkmasının ardından altın, dolar, euro ve petrolde fiyatlar gerileme kaydetti.

Petrol fiyatları OPEC+ toplantısına odaklanırken, Rusya-Ukrayna müzakerelerinden gelen pozitif mesajların ardından gerileme izlendi.

ABD ham petrolünde ve Brent petrolde günlük düşüş yüzde 4’ü aştı. ABD ham petrolü 107 dolara gerilerken Brent petrol de 101 doları test etti.

Görüşmelerin ardından Rusya tarafından gelen açıklamalarda Kiev ve Çernihiv’deki askeri operasyonların diyalog için kesileceği söylendi.

Görüşmelerde anlaşmaya varılması durumunda Putin ve Zelenskiy’in dışişleri bakanları ile birlikte yüz yüze görüşmelerinin de mümkün olduğu vurgulandı.

Dolar, euro ve altın da zirveden gelen olumlu sinyallerin ardından düşüşe geçti.

Dolmabahçe’de kritik görüşme… Rusya ‘Yapıcı geçti’ dedi, Ukrayna 8 ülkeden garantörlük istedi

Dolar: 14,69  TL

Euro 15: 23 TL

Gram altın: 887 TL

ÇİN’DEKİ SALGIN İZLENİYOR

Çin’de salgının yayılması küresel piyasalar tarafından yakından izlenirken, ülkenin finans merkezi Şanghay’da vakalarda yeni rekorlar kaydediliyor.

Şehir yönetiminin resmi WeChat hesabından yaptığı açıklamaya göre 28 Mart itibariyle bölgede 4 bin 381 asemptomatik ve 96 semptomatik vaka kaydedildi. Bu rakam vakaların rekor seviyeye çıktığını gösterdi.

Eyalet statüsünde müstakil yönetime sahip, ülkenin en büyük büyük şehirlerden Şanghay’da bir önceki gün 50 semptomatik ve 3 bin 450 asemptomatik vaka saptanmıştı. Kentte son günlerde hastalığa dönüşen vaka sayısı ile belirti göstermeyen vaka sayısı arasında büyük fark olması dikkati çekiyor.

GÖZLER OPEC+ TOPALNTISINDA

Petrolde tüm dikkatler Perşembe günü yapılacak OPEC+ toplantısına çevrildi.

OPEC+, Ukrayna krizi nedeniyle fiyatlardaki artışa ve tüketicilerin daha fazla arz talebine rağmen, Mayıs ayında petrol üretiminde ılımlı artışa gitme planlarına sadık kalacak görünüyor.

Ağustos 2021’den bu yana üretim hedefini her ay günde 400 bin varil artıran OPEC+ geçen yılki toplantıda üretimi Mayıs ayında günde 432 bin varil artırma konusunda anlaşmıştı.

ABD de dahil olmak üzere petrol tüketicisi birçok ülke, ham petrol fiyatlarının yükselerek bu ay varil başına 139 doların üzerine çıkmasıyla üreticileri üretimlerini daha fazla artırmaya çağırdı.