Rusya Ukrayna savaşında barış çok yakın! İşte 15 maddelik anlaşma metni

Yayın tarihi: 17 Mart 2022 Perşembe 8:58 am - Güncelleme: 17 Mart 2022 Perşembe 2:03 pm

Rusya ile Ukrayna arasında 24 Şubat’tan beri devam eden savaşta diplomasi yoluyla çözüm yolu ağırlık kazandı. Rus Kommersant Gazetesi, ateşkes ve Rus askerlerinin çekilmesi konusunda bir plan hazırlandığını yazdı. İngiliz Financial Times gazetesi, sızdırılan 15 maddelik barış anlaşmasının şartlarını yazdı.

Rus Kommersant Gazetesi, ateşkes ve Rus askerlerinin çekilmesi konusunda bir plan hazırlandığını yazdı. 15 maddelik planın basına yansıyan kısımlarına göre Ukrayna NATO’ya giriş hedefinden vazgeçecek. Tarafsızlığını ilan edecek. Asker sayısı azaltılacak. Ülkede yabancı askeri üslerin ve silah sistemlerinin kurulmasına izin vermeyecek.

ABD ve Rusya arasında savaş suçlusu restleşmesi! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

Buna karşılık ABD, İngiltere ve Türkiye Ukrayna’ya güvenlik garantisi verecek. İngiliz Financial Times gazetesi de barış planını doğruladı. Türkiye’nin garantör olacağını yazdı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün yaptığı konuşmada “Ukrayna’yı işgal gibi bir isteğimiz yok. Kendimizi korumak için başka seçeneğimiz kalmamıştı. Görüşmeler için hazırız” dedi.

TARAFSIZ ÜLKE STATÜSÜ

Planda Ukrayna’nın NATO üyeliği hedefinden vazgeçerek ‘tarafsız ülke’ statüsünü kabul etmesi Rusya için önemli. Avusturya modelinde, tarafsızlık ilkesi Anayasa ile belirleniyor. Anayasası’nda “daimi tarafsızlık” ilkesi yer alan Avusturya 1955 yılından beri bu statüsünü koruyor. İsveç de Avusturya gibi AB’ye üye olan ancak NATO üyesi olmayan ülkeler arasında.

TARAFSIZ ÜLKE NEDİR?

Kremlin Sözcüsü Peskov da planı doğruladı. “Ukrayna’nın tarafsız bir statüye sahip olması, uzlaşma sağlanması için üzerinde mutabık kalınan formüller arasında” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat’ta aldığı kararla Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından geçen 22 günde barışa yaklaşılıyor. Son günlerde devlet liderleri ve bakanları arka arkaya görüşme yaparken İngiliz Financial Times gazetesi, Rusya ve Ukrayna’nın savaşı bitirmek için 15 maddelik bir anlaşma planının taslağı üzerinde çalıştıklarını yazdı.

Türkiye, AİHM’ye en çok başvuru yapan ülke oldu

Planda, Kiev’in tarafsızlığını ilan etmesi ve askeri güçlerinin sınırlarını kabul etmesi durumunda Rusya’nın ateşkes ilan ederek çekileceğini aktarması dikkat çekti. Barış görüşmelerine katılanlardan alınan bilgilerle hazırlanan haberde tarafların pazartesi günü müzakere masasında bunların hepsini görüştüğünü aktardı.

TÜRKİYE AYRINTISI DİKKAT ÇEKTİ

Görüşmelerde Türkiye ile ilgili bilgiler de yer aldı.

Financial Times’a konuşan yetkililer, “Kiev’in NATO’ya katılma isteğini geri çekmesi ve ABD, İngiltere ve Türkiye gibi müttefiklerden koruma karşılığında yabancı askeri üs ve silahlara ev sahipliği yapmamasının sözünün verilmesinin istendiğine” dikkat çekti. Ukrayna güvenliğine karşı batı ülkelerinin garantör olmasının Moskova ile anlaşma konusunda büyük bir engel olduğu belirtilirken, son günlerde Moskova ve Kiev de görüşmelerde ilerleme sağlandığını duyurmuştu.

Fakat Financial Times’a konuşan bazı Ukraynalı yetkililer Rus lider Putin’in bu anlaşmayla ilgilenmediğini ve sadece askeri güçlerinin tekrar zaman kazanması için bu hamleyi yaptığını öne sürdü.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin kıdemli danışmanı Mykhailo Podolyak ise Financial Times’a konuştu. Podolyak, “Yapılacak herhangi bir anlaşmada Rusya’nın 24 Şubat’tan beri ele geçirdiği bölgeleri terk etmesini de içerecek. Bunlar arasında Azov ve Karadeniz bölgesindeki yerler ile Kiev’in doğusu ve kuzeyi de yer alıyor” dedi.

ABD ve Rusya arasında savaş suçlusu restleşmesi! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

“UKRAYNA MODELİNİ ÖNERDİK”

Podolyak, “Şu an etkili bir Avrupa güvenlik sistemi yok. Avrupa’da ciddi bir savaş olunca NATO hemen kenara çekildi. Biz Ukrayna güvenlik modelini önerdik. Bunda da eğer toprak bütünlüğüne karşı bir durum gelişirse, belli sayıda garantör ülke Ukrayna’nın yanında olacak” ifadesini kullandı. Yapılan açıklamada anlaşmanın sadece 24 Şubat’tan itibaren işgal edilen topraklar üzerine olduğu belirtilirken 2014’te Kırım’ın ilhak edilmesi sonrasında Ukrayna’nın doğusunu ele geçiren Moskova yanlısı gruplar ile ilgili durumun daha farklı olduğu hatırlatıldı.

Taslak planda Ukrayna silahlı kuvvetlerinin devam edeceği fakat NATO gibi bir birliğin dışında kalmayı taahhüt etmesi ve yabancı askeri üslerin ülkeye konuşlanmasına da izin verilmeyeceği yer alıyor.

Putin’in sözcüsü Dimitri Peskov da dün yaptığı açıklamada Ukrayna’nın Avusturya ve İsveç gibi tarafsız bir statüsü olabileceğini öne sürmüştü.

Öte yandan Financial Times’a konuşan iki yetkili de anlaşma metninde Rusya’nın Ukrayna’da Rusça kullanılmasının önünü açmayı planladığını aktardı. Rusya, işgale başlarken, Ukrayna’da Rusça konuşanları korumak için ve “neo-nazilerin” yarattığı “soykırımı” durdurmak için savaşın başladığı savını ortaya atmıştı.

Kremlin Ukrayna ile anlaşmak için “daha erken” dedi

Rusya Ukrayna anlaşma metni

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta 15 maddelik anlaşma metni medyaya sızdı