Rus ordusu Kiev’de! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

Yayın tarihi: 25 Şubat 2022 Cuma 7:48 am - Güncelleme: 26 Şubat 2022 Cumartesi 1:56 am

Rusya’nın Ukrayna operasyonu ikinci gününde. Ukrayna’nın birçok kentine füze saldırısı yapılan operasyonda neredeyse tüm havalimanları kullanılmaz hale getirildi. Operasyon nedeniyle çok sayıda ölüm haberi de geliyor.

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden gerilim sonunda askeri harekat başladı. Rusya Devlet Başkanı Putin, ulusa sesleniş konuşmasında Donbass’a yönelik askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

Putin, “Rusya’nın NATO’nun genişletilmemesi konusunda bir uzlaşmaya varma girişimleri boşa çıkarıldı. İttifakın genişlemesiyle birlikte durum daha tehlikeli hale geliyor. Artık buna sessiz kalamayız” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ise, Putin’in ülkesine geniş çaplı bir işgal başlattığını söyledi. Rus ordusu Ukrayna’ya dört cepheden saldırdı bazı bölgeler ordu tarafından ele geçirildi. Ukrayna’daki neredeyse tüm havalimanları bombalandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski Batı ülkelerinin kendilerini yalnız bıraktığını dile getirdi. Zelenski açıklamasında “Bugün 27 Avrupalı ​​lidere Ukrayna’nın NATO’ya katılıp katılmayacağını sordum, direkt sordum. Herkes korkuyor. Cevap vermiyorlar. Ama biz hiçbir şeyden korkmuyoruz. Rusya’dan korkmuyoruz” ifadelerini kullandı.

Rusya doğalgaz vanasını kapadığı an Avrupa donar

İŞTE SAAT SAAT TÜM GELİŞMELER

SAAT 01.55 BMGK’NIN UKRAYNA’DAKİ OPERASYONA SON VERİLMESİ ÇAĞRISINA RUSYA’DAN VETO

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Ukrayna’daki operasyona derhal son verilmesi çağrısını içeren tasarı Rusya tarafından veto edildi.

SAAT 01.47 KİEV’DE SİLAH SESLERİ DUYULUYOR

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı askeri müdahale sürüyor. Başkent Kiev’de silah sesleri susmadı. Saldırıların sabaha kadar süreceği tahmin ediliyor.

SAAT 1.40 ZELENSKİY MACRON’A TEŞEKKÜR ETTİ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a teşekkür etti. Zelenski, “Emmanuel Macron az önce aradı. Onun Ukrayna’nın gerçek bir dostu olduğunu söylemeliyim. En zor anlarda bizimle. SWIFT’in kesilmesi ve Putin’e karşı kişisel yaptırımların getirilmesi ve savunma silahlarının sağlanması desteklendi. Fransa’ya teşekkürler” ifadelerini kullandı.

SAAT 01.15: UKRAYNA DEVLET BAŞKANI ZELENSKİY AÇIKLAMA YAPIYOR

Zelenskiy:  “Bu gece gündüzden daha zor olacak. Gece şiddetli saldıracaklar, başkenti korumalıyız…Bu gece dayanmalıyız”

“Zor bir gündü, ama aynı zamanda cesur bir gündü”

SAAT 00.58 UKRAYNA IMF’YE ACİL FİNANSMAN TALEBİNDE BULUNDU

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Ukrayna’nın acil finansman talebinde bulunduğunu söyledi. Georgieva, IMF’nin Ukrayna’ya her şekilde destek olmak için yetkililerle yakından çalışacağını söyledi.

SAAT 00.26 BEYAZ SARAY: KIEV’İN ELE GEÇİRİLMESİ MUHTEMEL

Beyaz Saray: Kiev’in ele geçirilmesi kuvvetli bir olasılık

SAAT 00.22 UKRAYNA’DAN MÜZAKERE AÇIKLAMASI

Zelenski’nin sözcüsü: Rusya ile yer ve zamanı görüşüyoruz

SAAT 00.20 RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Rusya Savunma Bakanlığı: Askerlerimiz Melitopol’e hiçbir direnişle karşılaşmadan girdi ve Sovyet bayraklarıyla karşılandı

SAAT 22.18 RUSYA’NIN SALDIRILARI SONUCU UKRAYNA TELEVİZYONU SIĞINAKTAN YAYIN YAPMAK ZORUNDA KALDI

Ukrayna devlet televizyonu sığınaktan yayın yapıyor.

SAAT 22.10 KIEV’DE PEŞ PEŞE PATLAMA SESLERİ DUYULDU

Reuters’ın aktardığına göre Kiev’de elektrik santrali çevresinde 5 patlama duyuldu. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, “Rus ordusu Kiev termik santralini yok etti” dedi.

SAAT 21.24 UKRAYNA’DAKİ TÜRKLERİN TAHLİYESİNE BAŞLANDI

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ukrayna’daki Türk vatandaşlarının karadan tahliye sürecinin başladığını söyledi.

SAAT 20.27 ZELENSKY: BİZ BURADA, KİEVDEYİZ!

Zelensky: Biz burdayız. Kiev’deyiz. Ukrayna’yı savunuyoruz

SAAT 19.52 DÜNYA’DAN RUSYA’YA YAPTIRIMLAR

Havaalanlarını Rus uçaklarına kapatan Çekya, Rus vatandaşlarına vize vermeyi de durduracağını açıkladı. Litvanya’da büyük perakende zincirleri ise Rus ve Belarus ürünlerini raflardan kaldırma kararı aldıklarını bildirdi.

SAAT 19.36 RUSYA FACEBOOK’A KISITLAMA GETİRDİ

Dün savaş karşıtı gösteriler yapıldığı Rusya, Facebook’u kısıtlama kararı aldı.

SAAT 19.31 RUSYA EUROVİSİON’DAN ÇIKARILDI

Rusya, Eurovision şarkı yarışmasından çıkarıldı.

SAAT 19.01 UKRAYNA’YA AİT GEMİLER VURULDU

Odessa açıklarında Ukrayna’ya ait gemiler vuruldu.

SAAT 18.45 RUSYA’NIN AVRUPA KONSEYİ ÜYELİĞİNİN ASKIYA ALINMASI İÇİN SÜREÇ BAŞLADI

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Rusya’nın Avrupa Konseyi üyeliğini askıya almak için süreç başlatıldığını ifade etti. Rusya, 2014’te Kırım’ın ilhakı nedeniyle Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nden atılmış, 2019’da geri alınmıştı.

SAAT 17: 55 LVIV’DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Ukrayna’nın batısındaki Lviv kentinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

SAAT 17:46 PUTİN’DEN UKRAYNA ORDUSUNA ÇAĞRI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ordusuna “Kontrolü kendi elinize alın” diye seslendi. Rusya Güvenlik Konseyi’nde konuşan Putin, “Ukrayna silahlı kuvvetlerinin personeline bir kez daha sesleniyorum: Neo-Nazilerin ve radikal milliyetçilerin, çocuklarınızı, eşlerinizi ve yaşlıları canlı kalkan olarak kullanmasına izin vermeyin. Kontrolü kendi elinize alırsanız, anlaşmamız daha kolay olacak” ifadelerini kullandı.

SAAT 17:35 ‘BİR SÜRPRİZ OLMASA PUTİN VE LAVROV’A UYGULANACAK’

Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a da yaptırım uygulamayı planladığı iddiasına doğrulama geldi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Bir sürpriz olmazsa Putin ve Lavrov yaptırım listesinde yer alacak” dedi.

SAAT 17:02 UKRAYNA: BİNDEN FAZLA RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Ukrayna Savunma Bakanlığı, şu ana dek 1000’den fazla Rus askerinin öldürüldüğünü savundu. Açıklamada, “Rusya kuruluşundan bu yana herhangi bir silahlı ihtilafında bu kadar çok kayıp vermedi” denildi.

SAAT 17.00 KRİTİK NATO ZİRVESİ BAŞLADI

Rusya ve Ukrayna savaşındaki son gelişmelerin ele alınacağı NATO Liderler Zirvesi, saat 17.00’da başladı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı zirve, video konferans yöntemiyle çevrim içi olarak gerçekleştiriliyor.

SAAT 16:19 ‘PUTİN VE LAVROV’UN AVRUPA’DAKİ MAL VARLIKLARI DONDURULDU’

Financial Times’a konuşan bir Avrupa Birliği (AB) yetkilisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Avrupa’da bulunan mal varlıklarının dondurulduğunu açıkladı.

SAAT 16:00 KREMLİN: RUSYA MİNSK’E HEYET GÖNDERMEYE HAZIR

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya, Ukrayna ile görüşmeler için Minsk’e heyet göndermeye hazır olduklarını açıkladı.

Peskov, “Bilindiği üzere, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna’nın tarafsızlık statüsünü konuşmaya hazır olduğunu söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, en başından beri harekatın amacının Ukrayna’nın silahsızlandırılması ve Nazilerden arındırılması yoluyla Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerine yardım etmek olduğunu belirtti. Bu bağlamda, Zelenskiy’in teklifine cevaben Putin, Minsk’e Rusya Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Devlet Başkanlığı İdaresi temsilcileri düzeyinde bir heyet göndermeye hazır” açıklamasını yaptı.

Putin’in Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’yla telefon görüşmesi yaptığını aktaran Peskov, Lukaşenko’nun heyetlerin Minsk’e ulaşması, güvenliklerinin ve dokunulmazlıklarının sağlanması ve müzakerelerin yapılması için gereken tüm koşulları sağlama sözü verdiğini kaydetti.

SAAT: 15.29 PUTİN: KİEV’LE ÜST DÜZEY MÜZAKEREYE HAZIRIZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin “Kiev’le üst düzey müzakereye hazırız” dedi. Açıklama Zelenski’nin ‘müzakere’ çağrısının ardından geldi.
Rus Ria ajansı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Çin lideri Xi Jinping’le görüşmesinde, Ukrayna ile üst düzey müzakerelere hazır olduğunu açıkladığını aktardı.

Son Dakika… Putin: Kiev’le üst düzey müzakereye hazırız

SAAT: 14.37 ZELENSKİY MÜZAKERE TALEP ETTİ

Ukrayna lideri Zelenskiy, Facebook üzerinden yayınladığı mesajda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i müzakere masasına davet etti.

SAAT: 13.28 RUSYA ATEŞKEŞ ŞARTLARINI AÇIKLADI

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri harekatı sonrası Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’dan önemli açıklamalarda bulundu. Lavrov, “Biz Ukrayna’da yaşayan herkesin haklarını kullanmasını istiyoruz herhangi bir baskı olmaksızın yaşamalarını istiyoruz. Ateşkes olması lazım” dedi. Sözlerine devam eden Lavrov ” Rusya, Ukrayna ordusu ‘silah bırakırsa’ konuşmaya hazır. ” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy: Hepsi korkuyor, yalnız bırakıldık

SAAT: 13.10 UKRAYNA BAŞKANI ZELENSKİY NEREDE?

Ukrayna Devlet Başkanlığı İdaresi danışmanı Mihail Podolyak, ülke lideri Vladimir Zelenskiy’in başkent Kiev’den ayrılmadığını söyledi. Podolyak ayrıca, ülkesinin Rusya ile tarafsızlık statüsü ve güvenlik garantileri konusunu konuşmaktan korkmadığını, ancak güvenlik garantileri almaları gerektiğini belirtti. Podolyak, “Ukrayna görüşmeler için her zaman alan bıraktı ve bırakmaya devam ediyor. Bu savaşa son verilmeli. Askeri eylemler durdurulmalı” ifadelerini kullandı.

SAAT: 12.50 RUS TANKLARI KİEV’DE

Kiev’de uçaksavar sirenleri tekrar çaldı.  Rus zırhlısı, Ukrayna’nın başkenti Kiev/Obolon’da seyir halindeki sivil aracı ezdi.

 

SAAT: 12.19 KİEV’DE ÇATIŞMALAR BAŞLADI

Reuters’ın haberine göre; Ukrayna’nın başkenti Kiev’de hükümet binasına yakın bölgede ateş sesleri duyuldu.

SAAT: 12.17 RUSYA ORDUSU KİEV’E YAKLAŞTI

Rus tankları Kiev’e 10 kilometre uzaklıktaki Oblomon’da görüldü. Ukrayna lideri Zelenskiy daha önce gün içerisinde Kiev’e yönelik tank saldırısı beklediklerini belirtmişti.

 

SAAT: 12.00 RUSYA HAVA SAHASINI İNGİLTERE’YE KAPATTI

Rusya, İngiltere’nin Aeroflot kararına misilleme olarak hava sahasını İngiliz hava yollarına kapattığını açıkladı. Buna göre, İngiliz havayolu şirketlerinin uçaklarının Rusya’daki havalimanlarına inmesi ve ülkenin hava sahasını kullanması yasaklandı.

SAAT: 11.24 RUSYA’DAN ESİR AÇIKLAMASI

Rusya Savunma Bakanlığı, “Teslim olan tüm Ukraynalı askerler serbest bırakılacak.” açıklaması yaparak, çatışmalar sonrasında hepsinin evine gönderileceğini açıkladı.

SAAT: 10.20 UKRAYNA’DAN GARİP AÇIKLAMA

Ukrayna Savunma Bakanlığı, bazı Rus askerlerinin Ukrayna üniforması giyerek zırhlı araçları ele geçirdiğini ve bu araçlarla Kiev’e ilerlediklerini açıkladı.

SAAT: 09.45 ZELENSKİ KİEV’DE

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, çatışmalarda şu ana kadar 137 Ukraynalının öldüğünü 316 Ukraynalının ise yaralandığını duyurdu. Ukrayna lideri Rusya’nın bir numaralı hedefinin kendisi olduğuna inandığını belirtirken, Kiev’i terk etmek gibi bir niyetinin olmadığını söyledi.

SAAT: 09.21 RUS KUVVETLERİ ATEŞ AÇMAYA DEVAM EDİYOR

Ukrayna ordusu: Rus kuvvetleri Donetsk’teki mevzilerimize ateş açmaya devam ediyor, ancak durum hala kontrol altında

SAAT: 08.24 FÜZE SALDIRISI BAŞLADI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski, Rusya’nın saat 4’te füze saldırılarına yeniden başladığını, ancak birliklerinin çoğunun ilerlemesinin durdurulduğunu söyledi.

SAAT: 08.16 LVİV’DE SİREN SESLERİ

Reuters’ın haberine göre; Ukrayna’nın batısındaki Lviv kentinde sirenler çalıyor.

SAAT: 06.58 BUNA BENZERİNİ NAZİ ALMANYASI YAPTI

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’dan Twitter paylaşımı:

“Kiev’e korkunç roket saldırıları yapılıyor. Başkentimiz en son buna benzer bir şeyi 1941’de Nazi Almanyası saldırdığında yaşamıştı. Ukrayna o kötülüğü yendi; bunu da yenecek. Putin’i durdurun. Rusya’yı izole edin. Tüm bağları koparın. Rusya’yı her yerden atın”

SAAT: 06.45  SINIR KARAKOLU VURULDU

Ukrayna sınır koruma servisi, Zaporijya bölgesindeki sınır karakolunun bir füzeyle vurulduğunu duyurdu. Zaporijya bölgesi Ukrayna’nın Rusya sınırında bulunuyor. Saldırının yerel saat ile 4.25, TSİ 5.25 sularında meydana geldiği belirtildi.

SAAT: 06.41 HAVA ARACI VURULDU

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda hava aracının vurulduğu ana dair bir video paylaşılırken, “Savaş suçluları Kiev’in barışçıl bölgelerine ateş açtı. Hava savunması, ‘kardeşlerin’ iki ölümcül hediyesinin başkente ulaşmasına izin vermedi. Sakin kalın, birbirinize yardım edin ve sadece resmi kaynaklardan bilgi alın” denildi.

SAAT: 06.06 RUS HAVA ARACI VURULDU

Ukrayna İçişleri Bakanı danışmanı Anton Geraşenko, Ukrayna kuvvetlerinin Kiev’in üzerinde uçan bir Rus ‘hava aracını’ vurduğunu ifade etti. Geraşenko, vurulan aracın düşerken 9 katlı bir apartmana çarptığını ve binada yangın çıktığını belirtti.

SAAT: 06.01 KİEV’DE PATLAMALAR

Ukrayna’nın başkentinde patlamalar duyulduğu belirtilirken, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Kiev’e ek silahlar gönderildiğini açıkladı.

 

SAAT: 05.55 KİEV’E BALİSTİK FÜZE FIRLATILDI

Ukrayna İçişleri Bakanı danışmanı Anton Geraşenko, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, “Kiev’e balistik veya seyir füzesiyle yapılan saldırılar devam etti. Biraz önce iki büyük patlama duydum” yazdı.

SAAT: 05.35 GÜNÜN İLK PATLAMALARI DUYULDU

Rus haber ajansı Interfax, abonelerine “Ukrayna’nın başkenti Kiev’de iki patlama duyulduğuna” dair bir haber geçti. The Guardian muhabiri Emma Graham Harrison da patlama sesleri duyduğunu bildirdi.

 

Flaş… Rusya, Ukrayna’da askeri operasyon başlattı! İşte dakika dakika tüm gelişmeler