Rusya-Ukrayna müzakeresinde kim hangi şartı öne sürdü?

Yayın tarihi: 1 Mart 2022 Salı 10:44 am - Güncelleme: 1 Mart 2022 Salı 10:44 am

Rusya ile Ukrayna arasında Belarus’ın Gomel kasabasında yapılan görüşmelerden beklendiği üzere somut sonuç çıkmazken, her iki ülke heyetinin de hangi koşulları öne sürdükleri belli oldu.

Rusya ve Ukrayna heyetleri, ateşkesin sağlanması için yakın gelecekte, ikinci tur müzakerelerin yapılması konusunda anlaştı. Heyetlerin ikinci tur görüşmelerden önce, hükümetlerine danışmak için başkentlerine dönecekleri belirtildi.

Boğazlar savaş gemilerine kapatıldı

ZELENSKİ: İSTEDİĞİMİZ SONUÇ HENÜZ ÇIKMADI

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya ile yapılan müzakerelerde henüz Ukrayna’nın istediği bir sonucun çıkmadığını söyledi. Ukrayna heyetinin katılımcısı ve Zelenski’nin danışmanı Mihail Podolyak Rusya’nın hala aşırı derecede önyargılı olduğunu açıkladı. Podolyak, “Rusya tarafı, ne yazık ki, hala başlattığı tahripkar sürece dair önyargılı bakışını sürdürüyor” dedi.

UKRAYNA’DAN KIRIM VE DONBAS ŞARTI

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Ukrayna heyeti, Ukrayna topraklarındaki tüm Rus güçlerinin çekilmesini talep etti, buna Kırım ve Donbas da dahil.” dedi.

“ORTAK POZİSYONLARDA BAZI NOKTALAR BULDUK”

Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy, yaptığı açıklamada, gündemdeki bütün maddeleri tek tek ele aldıklarını belirterek, “Ortak pozisyonlarda tahmin edebileceğimiz bazı noktalar bulduk” dedi.

İKİNCİ GÖRÜŞME BELARUS-POLONYA SINIRINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Müzakere sürecinin devam etmesi konusunda mutabakata vardıklarını vurgulayan Medinskiy, “Rusya ve Ukrayna heyetlerinin bir sonraki toplantısı önümüzdeki günlerde Belarus-Polonya sınırında gerçekleşecek” diye konuştu.

Medinskiy, yapılacak diğer görüşme öncesinde her heyetin ülkesinin devlet başkanı ile istişare edeceğini sözlerine ekledi.

Belarus Dışişleri Bakanı Vlaimir Makey de Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakereleri son derece önemli bulduğunu vurgulayarak, “Heyetlerin kapanış açıklamalarından, temkinli ve iyimserlik uyandıran bazı anlaşmalara varıldığını görebilirsiniz. Bunun Belarus topraklarında gerçekleşmesinden memnunuz çünkü Belarus, tüm krizleri ve sorunları çözmenin yollarını bulmak için her şeyi yapmaya hazır” diye konuştu.

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI YARDIMCISI ABD’Lİ BÜYÜKELÇİ İLE GÖRÜŞTÜ

Bununla birlikte, Rusya Dışişleri Bakanı yardımcısı, ABD’li büyükelçi ile görüştü.

Üst düzey bir ABD’li yetkili yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin önümüzdeki günlerde Kiev’i kuşatmaya çalışmasının beklendiğini ve şimdiye kadar şehirdeki yavaş ilerlemeleriyle ilgili hayal kırıklıklarından dolayı daha agresif hale gelebileceklerini söyledi.

Yetkili, “Önümüzdeki günlerde ilerlemeye devam etmek ve şehri kuşatmaya çalışmak isteyeceklerini umuyoruz” diyen yetkili, Rus birliklerinin yaklaşık Kiev şehir merkezinden yaklaşık 26 km uzaklıkta olduğunu bildirdi.

Müzakere sonrası çatışmalar şiddetleniyor! İşte dakika dakika tüm gelişmeler