Rusya Ukrayna gerilimi petrol fiyatlarını arttırdı! Akaryakıta yeni zamlar yolda

Yayın tarihi: 31 Ocak 2022 Pazartesi 10:53 am - Güncelleme: 31 Ocak 2022 Pazartesi 10:53 am

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilim hızla artıyor. Yaşanan gerilim nedeniyle petrol fiyatlarının Ekim 2014 sonrasındaki dönemin zirvesi olan 91 dolara yükselmesi akaryakıtta yeni zamlara neden olabilir.

Son dönemde hem dolar kuru hem vergiler hem de petrol fiyatları etkisiyle zam üstüne zam gelen akaryakıt fiyatları daha da yukarı gidebilir.

Ekim 2014 sonrasındaki 7 yılın zirvesine yükselen petrol fiyatlarında artış devam ediyor.

Ukrayna ve Orta Doğu merkezli olarak artan siyasi gerilimlerle birlikte 28 Ocak’ta 91,7 doları gören Brent petrolün varil fiyatı, bugün yeniden yüzde 1 yükselişle 91,3 dolar seviyesine yükseldi.

28 Ocak’ta 88,8 doları gören Batı Teksas petrolünde de bugün yeniden 88,2 dolar seviyesi görüldü.

Reuters, ocak ayında petrol fiyatındaki artışın yüzde 17’ye ulaştığını, arz endişeleriyle birlikte fiyatta Şubat 2021’den bu yana en yüksek aylık artışın kaydedilmekte olduğunu belirtti.

Akaryakıt işçisinin ‘kuyruk’ yorumu gündem oldu

AKARYAKIT FİYATLARI HIZLI ARTTI

Nisan 2020’de 20 doların altına gerileyen Brent petrolün varil fiyatı, 2021 yılını 77 dolar seviyesinde kapatmıştı.

İstanbul’da 31 Aralık 2021’de ortalama 12,29 TL olan benzinin litre fiyatı, şu an 14,06 TL seviyesinde bulunuyor. Aynı dönemde motorinin litre fiyatı da 11,43 TL’den 14,27 TL’ye yükseldi.

OPEC+ TOPLANACAK

Batı ülkeleri ile Rusya’nın Ukrayna üzerinden karşı karşıya gelmesi, Avrupa’da enerji tedarik krizi yaşanabileceği endişelerini artırırken, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya’nın başını çektiği diğer petrol ihracatçısı ülkelerin oluşturduğu OPEC+ grubunun 2 Şubat Çarşamba günü toplanması bekleniyor.

Toplantıdan mevcut planın sürdürülmesi kararının çıkması bekleniyor.

Japonya merkezli Fujitomi Securities şirketinden analist Toshitaka Tazawa, petroldeki fiyat artışının nedeni olarak devam eden jeopolitik gerilimlere işaret etti.

Ağustos ayından bu yana günlük ortalama üretimlerini her ay toplamda 400 bin varil artıran OPEC+ ülkelerinin mevcut kademeli arz artışı politikasını koruyacakları beklentisiyle petrol fiyatlarının bu hafta yükseliş eğiliminde olabileceğini vurgulayan Tazawa, petrolde 90 doların üstü seviyelerin korunacağı tahmininde bulundu.

Bazı OPEC+ ülkeleri, kapasite kısıtları nedeniyle üretim hedeflerini yakalayamamıştı.

Rusya kan bankası ve tıbbi destek ekibini sınıra yığdı!

ARZ VE STOK SORUNU ETKİLİ

Reuters’tan John Kemp, bu yıl petrolde ciddi bir arz sorunu beklendiğini ve petrol fiyatlarının aşırı ısınma işaretleri gösterdiğini, stokların halihazırda düşük seviyede olduğunu, kısa dönemde petrol üretiminin artışı için yedek kapasitenin sınırlı olduğunu yazdı.

ANZ Araştırma notunda, Omicron vakalarındaki düşüşe paralel olarak Avrupa’da trafiğin yeniden hareketlendiğine ve ABD’de benzin talebinin 2019 seviyelerinin sadece yüzde 4 altında olduğuna dikkat çekilerek, fiyatlarda yukarı yönlü risklere işaret edildi.

Yemen’in Birleşik Arap Emirlikleri’ne dönük balistik füze saldırısı girişimlerinin de petrol fiyatlarını desteklediği belirtiliyor.