Rusya: Uçak parçası tedarik etmek için Türkiye ile irtibata geçeceğiz

Yayın tarihi: 10 Mart 2022 Perşembe 5:29 pm - Güncelleme: 10 Mart 2022 Perşembe 5:29 pm

Rusya, Çin’in Rus havayollarına uçak parçaları tedarik etmeyi reddettiğini belirterek tedarik için Türkiye ve Hindistan ile irtibata geçileceğini açıkladı.

Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyon ardından Batı’nın uyguladığı yaptırımlar sebebiyle Boeing ve Airbus firmaları Rusya’ya uçak parçası tedarikini durdurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı hafta içinde yaptığı açıklamada, Rus sivil uçuşlarının güvenliğinin tehdit altında olduğu uyarısında bulunmuştu.

ÇİN, REDDETTİ; TÜRKİYE VE HİNDİSTAN İLE İRTİBATA GEÇECEĞİZ

Euronews’in haberine göre; Sivil uçakların uçuşa elverişliliğini sağlamaktan sorumlu Rus sivil havacılık kurumu Rosaviatsia yetkilisi Valery Kudinov, yaptığı açıklamada, Çin’in talebini reddetmesinin ardından parça tedariki ile ilgili Türkiye ve Hindistan ile irtibata geçeceklerini söyledi.

Kudinov, Rus şirketlerin çoğu yurtdışında tescilli uçaklarını ABD ve AB’nin havacılık sektörüne uyguladığı yaptırımlarının ardından Rusya’ya kaydettirdiğini ve bazı firmaların da ellerindeki uçakları leasing şirketlerine iade etmelerinin beklediğini dile getirdi.

Türkiye, Rusya’nın Ukrayna‘ya düzenlediği askeri operasyonu kınamış fakat yaptırım uygulamamıştı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin çıkarları doğrultusunda Rusya’ya ekonomik yaptırım uygulanmayacağını açıklamıştı. Kalın, katıldığı bir TV programında “Batılı dostların” Türkiye ile Rusya’nın iletişim kanallarının açık tutmasını önemli olduğunu ilettiklerini bildirmişti. Bugün de Antalya Diplomasi Forumu’nda Ukrayna Dışişleri Bakanu Kuleba,  Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bir araya gelmişti.

 

Antalya zirvesi sona erdi, Ukrayna ve Rusya ateşkeste anlaşamadı