Rusya Instagram ’ı neden engelledi

Yayın tarihi: 15 Mart 2022 Salı 7:00 am - Güncelleme: 14 Mart 2022 Pazartesi 12:55 pm

 Rusya pek çok yaptırımla karşı karşıya ancak yaptırımlar Rusya’yı durdurmuyor. Rusya’nın devlet medya gözlemcisi Roskomnadzor, Rus askerlerine yönelik “şiddet çağrıları” nedeniyle Instagram’ın ülkede engelleneceğini söyledi.

Dünyaca popüler sosyal medya platformu Instagram’ın sahibi Meta, bazı ülkelerdeki kullanıcılarının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rus askerlerine karşı şiddet çağrısı yapmasına izin vereceğini söyledi.

Instagram “Rus işgalcilere ölüm” gibi bazı şiddet içerikli paylaşımlara geçici olarak izin vereceğini açıkladı. Normalde bu tür paylaşımlara izin vermeyen Meta’nın politika değişikliğine yanıt olarak Rusya, ABD’yi sosyal medya devinin “aşırılıkçı faaliyetlerini” durdurmaya çağırdı.

Cuma günü, Rusya Başsavcılığı, özel haber ajansı Interfax tarafından aktarılan bir açıklamaya göre, Rus propaganda ve aşırılık yasalarına atıfta bulunarak Meta hakkında bir ceza soruşturması başlatılması çağrısında bulundu.

Instagram

 

Ajans, Başsavcılığın devlet medya gözlemcisi Roskomnadzor’dan “askerler de dahil olmak üzere Ruslara karşı şiddet eylemleri gerçekleştirme çağrılarını içeren bilgi materyallerinin dağıtımı” üzerinden Instagram’a erişimi kısıtlamasını istediğini de sözlerine ekledi.

Rusya Facebook ve Instagram’a erişimi engellese de Meta’nın sahibi olduğu WhatsApp bir sosyal ağdan ziyade bir mesajlaşma platformu olduğu için şu anda Rusya’da engellenmiyor. Rus makamları uzun süredir Facebook ve Instagram gibi platformları yasaklamakla tehdit ediyordu. Ancak büyük bir teknoloji şirketini “aşırılıkçı bir organizasyon” olarak ilan etmek, Rus standartlarına göre bile sert bir hareket.

Pek çok sıradan Rus’un bugünkü duyurunun etkilerini hemen hissetmesi pek olası değil. Ne de olsa, Moskova’nın Ukrayna’yı işgali hakkında “sahte haberler” olarak gördüğü şeyler nedeniyle ülkede Facebook ve Instagram’a erişim zaten kısıtlandı. Ancak bunun uzun vadeli etkileri olacaktır.

Rusya’da son derece popüler olan Instagram küçük işletmeler ve yaşam tarzı blogcuları için çok önemli. Ayrıca, pek çok Rus bir VPN kullanmayı bilmiyor, bu da nüfusun büyük bir bölümünün bazı büyük batı sosyal medya platformlarından kesilebileceği anlamına geliyor.

Sahibindex raporu : Satılık konut fiyatları en yüksek seviyesinde