Rusya Facebook ve Instagram’ı ‘aşırılıkçılık’ sebebiyle yasakladı

Yayın tarihi: 21 Mart 2022 Pazartesi 7:19 pm - Güncelleme: 21 Mart 2022 Pazartesi 7:20 pm

Rusya, Facebook ve Instagram’ın çatı şirketi Meta’nın faaliyetlerinin ‘aşırılık’ yanlısı olması sebebiyle yasaklarken şirketin bünyesinde bulunan WhatsApp’a herhangi bir yasak gelmedi.

Rusya Başsavcılığı, Facebook ve Instagram’ın aşırılık yanlısı olduğunu sebebiyle kapanmasını talep etti. Savcılığın talebi üzerine açılan dava Başkent Moskova’daki Tverskoy mahkemesinde görüldü. Mahkeme, söz konusu sosyal medya platformlarının çatı şirketi olan Meta’nın aşırılık yanlısı olduğunu hükmetti. Karar ile birlikte Meta’nın Facebook ve Instagram ürünlerini Rusya’da kullanılamayacak.

WHATSAPP’A YASAK YOK

Söz konusu siteleri kullanmaya devam eden vatandaşların aşırılık yanlısı olarak değerlendirilmeyeceğini belirten mahkeme, şirketin bir diğer ürünü WhatsApp’ın ise yasaklanmadığını açıkladı.

ŞİDDET İÇERİKLİ MESAJLARA İZİN

WhatsApp’ın yanı sıra, Instagram ve Facebook’un ana şirketi Meta, Ukrayna’daki savaşa destek veren Ruslar ve savaşa katılan Rus askerlerine karşı şiddet içerikli mesajlara izin vereceğini açıklamıştı.

Öte yandan İngiliz ordusu askerlerinin telefonlarından Whatsapp’ı silim emri vermişti. İngiliz ordusu, Rus hackerlerın ‘hassas askeri bilgilerin’ WhastApp yoluyla ulaşabileceğini belirtmişti.

 

Askerlere WhatsApp’ı silin emri verildi