Rusya: Erdoğan’ın sözleri gerçekle bağdaşmıyor

Yayın tarihi: 12 Şubat 2020 Çarşamba 10:28 pm - Güncelleme: 12 Şubat 2020 Çarşamba 10:30 pm

Rusya Savunma Bakanlığı, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ve Suriye ordularının sivilleri hedef aldığına dair açıklamalarına yanıt verdi. Açıklamada, Erdoğan’ın sözlerinin gerçekle bağdaşmadı ifade edildi.

İdlib’deki duruma ilişkin bir açıklama yayınlayan Rusya Savunma Bakanlığı, gerilimin tırmanmasının nedeninin teröristlerin civardaki barışçıl bölgelere düzenlediği, Rusya ve Türkiye tarafından tespit edilen çok sayıda saldırı ile hükümet güçlerinin buna verdiği yanıtlar olduğunu ifade etti.

Sputnik Türkiye’nin aktardığı açıklamada bakanlık, “Suriye hükümet güçlerinin verdiği karşılıklardan canlı kalkan kullanarak korunan terör örgütlerinin İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki provokasyonları nedeniyle bugün sivil halk acı çekiyor. Türkiye-Suriye sınırı üzerinden gerilimi azaltma bölgesine silah ve mühimmat sevkiyatı yapılması ve Türk zırhlı araçları ile askerlerin İdlib’e girmesi durumu önemli derecede zorlaştırıyor” ifadelerini kullandı.

Bakanlık, İdlib’deki krizin ana nedeninin, Türkiye’nin ‘ılımlı muhalifleri’ bu bölgelerde varlık gösteren El Nusra ve Huraseddin örgütü üyelerinden ayırma yükümlülüklerini yerine getirmemesi olduğunu belirtildi.

Mutabık kalınmamış acil kararlar alınmaması halinde Rusya ve Türkiye’nin Suriye’de olumlu sonuçlar elde edebileceğinin altını çizen bakanlık, “Rusya ve Türkiye’nin Suriye’deki ana görevi, Suriyelilerin barışçıl yaşama geri döndürülmesi için bu ülkedeki uluslararası terör örgütlerinin ortadan kaldırılmasıydı ve hala daha böyle. Teröristlerin provokasyonlarına gelmeden ve mutabık kalınmamış acil kararlardan kaçınarak Rusya ve Türkiye’nin bu görevi başarıyla yerine getireceğinden eminiz” denildi.