Rusya doğalgazı kesti euro çakıldı

Yayın tarihi: 27 Nisan 2022 Çarşamba 12:49 pm - Güncelleme: 27 Nisan 2022 Çarşamba 12:52 pm

Rusya doğalgazı kesti euro çakıldıRusya, doğalgaz için ruble olarak ödeme yapmayan Polonya ve Bulgaristan’a gaz akışını durduracağını bildirdi. Moskova’nın bu kararından sonra euro, dolar karşısında son beş yılın en düşük seviyesini gördü.

Rus enerji şirketi Gazprom’un rubleyle ödeme sistemine uymadıkları için Bulgaristan ve Polonya’ya doğal gaz sevkiyatını tümüyle durdurmasıyla ortak para birimi euro, dolar karşısında 5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Bloomgberg HT’nin haberine göre; euro, dolara karşı yüzde 0.2 düşerek 1.0613 ile Nisan 2017’den beri en düşük seviyeye geriledi. Para birimi Şubat başından bu yana Amerika Merkez Bankası’nın (Fed) sert söylemleriyle düşüş trendini sürdürüyor.

Dolardaki yükselişin hızlanması, Rusya’nın enerji ihracatına dair attığı adımlar ve Avrupa Merkez Bankası’nın parasal sıkılaşma konusunda Fed’den daha temkinli davranması Avrupa’nın ortak birimini olumsuz etkiliyor. Piyasalar AMB’nin ultra gevşek para politikasının sonuna geldiğini fiyatlasa da Rusya’nın petrol ve gaz ihracatını kısıtlama kararının enerji fiyatlarını daha da yükselteceğinden endişe ediliyor ve AMB’nin de bu anlamda temkinli hareket etmesi bekleniyor.

 

Rusya’nın ‘ruble’ kararından sonra petrol yükselişte