Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Türkiye’de

Yayın tarihi: 7 Nisan 2023 Cuma 12:08 pm - Güncelleme: 7 Nisan 2023 Cuma 12:18 pm

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, resmi ziyaretler için Türkiye’ye geldi. Lavrov’un, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından bir basın açıklaması düzenlendi.

Çavuşoğlu’nun açıklamasından satırbaşları:

Biz her iki tarafla da görüşerek sorunun çözülmesi için destek sağlıyoruz. Tahıl koridorunu da ele aldık. İstanbul Tahıl Anlaşması ile müzakerelerin sonuç verdiğini görüyoruz.

Rus tahılı ve gübresinin ihracınınn önündeki engellerin kaldırılması konusunda da mutabıkız. Guterres’in de bu konuda gayretleri var. Rusya’nın beklentilerinin karşılanması için ne yapabiliriz bu konu da da görüşmeler oldu. Tahıl Anlaşması’nın uzatılması için sorunların çözülmesi gerekiyor.

Libya konusunda ise; hem siyasi olarak hem diğer unsurları ile ülkenin birleştirilmiş bir güvenlik gücüne ihtiyacı olduğunu belirttik. Ülkenin birleştirilmesi için çabalarımızı devam ettireceğiz. Özellikle Azerbaycan ve Ermenistan arasında kapsamlı bir barış anlaşmasının imzalanması gerekiyor.

Suriye ile normalleşme süreci için Rusya ile yakın istişare içinde olmaya devam edeceğiz.

Akkuyu Nükleer Santrali’nin ilk aşamasının açılışı 27 Nisan’da yapılacak. Rusya’dan daha fazla turistin gelmesini bekliyoruz. Bunun dışında yoğun bir gündemimiz var. Temas halinde olmaya devam edeceğiz.

LAVROV’DAN SURİYE AÇIKLAMASI

Lavrov’un açıklamalarının ana başlıkları ise şu şekilde;

Suriye ile normalleşme sürecine çok öenm veriyoruz.ABD başta olmak üzere BAtı’nın yapıcı olmayan bir gündemi var. Batı’nın hedefinde Rusya’dan sonra Çin var. Kiev’den ve Washington’dan yapılan bir takım açıklamalar var. Savaşı durdurmak yanlış. Görüşmelerin yapılmasına gerek yok diyorlar. Görüşmelerin yapılmasına karşı çıkıyorlar.

Finlandiya resmen NATO’da! Rusya’dan ‘Yanıt vereceğiz’ tepkisi