Rusya, Çin’in uçak parçası satmayı reddettiğini açıklayan yetkilinin işine son verdi

Yayın tarihi: 15 Mart 2022 Salı 3:42 pm - Güncelleme: 15 Mart 2022 Salı 3:42 pm

Rus sivil havacılık otoritesi (Rosaviatsia), Çin’in Ukrayna’ya yönelik askeri operasyon sebebiyle Batı yaptırımları sebebiyle Rus havayollarına uçak parçası tedariği reddetiğini ve tedarik için Türkiye ile Hindistan’la irtibaya geçeceğini açıklayan yetkiliyi görevden aldı.

Rosaviatsia’da sivil uçakların uçuşa elverişliliğini sağlamaktan sorumlu yetkili Valery Kudinov, geçen hafta Çin‘in Rusya’ya uçak parçası tedarik etmeyi reddetiğini açıklayarak Türkiye ve Hindistan ile irtibata geçeceklerini açıklamıştı.

Sektör kaynakları, Kudinov’un görevden alındığını teyit ederken işini kaybetmesine neden olarak Çin hakkında kamuoyuna yaptığı açıklamaları gösterdi.

Rus Kommersant gazetesi de Kudinov’un, ‘memurların nasıl davranması gerektiğini düzenleyen federal yasa uyarınca bilgi ifşa ettiği için işten kovulduğunu’ aktardı.

Valery Kudinov, açıklamasında Rus şirketlerin çoğu yurt dışında tescilli uçaklarını Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nin uyguladığı yaptırımlarının ardından Rusya’ya kaydettirdiğini, bazı firmaların da ellerindeki uçakları leasing şirketlerine iade etmelerinin beklediğini söylemişti. Moskova’nun Ukrayna operasyonunun ardından Rus sivil havacılık sektörü, Batı yaptırımlarının hedefinde. Yaptırımlar kapsamında Boeing ve Airbus, Rusya’ya yönelik parça tedarikini durdurmuştu.

Rusya: Uçak parçası tedarik etmek için Türkiye ile irtibata geçeceğiz