Rusya, Avrupa’ya 115 dolara sattığı doğalgazı neden Türkiye’ye 250 dolara satıyor?

Yayın tarihi: 21 Şubat 2020 Cuma 2:05 pm - Güncelleme: 21 Şubat 2020 Cuma 2:06 pm

Rusya, Avrupa’ya 115 dolara sattığı doğalgazı Türkiye’ye 250 dolara satıyor. Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır doğalgazda yaşanan bu durumu Meclis gündemine taşıdı.

 

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e Rusya’nın Avrupa ülkelerine bir metreküp doğalgazı 115-120 dolar civarında satarken, Türkiye’ye neden 250-280 dolar aralığında sattığını sordu.

Rusya’dan yeni açıklama: İdlib’deki durum gerçekten korku verici

Konuyla ilgili Meclis’e soru önergesi veren Başarır, Rusya’nın Avrupa ülkelerine bir metreküp doğalgazı 115-120 dolar civarında satarken, Türkiye’ye 250-280 dolar aralığında sattığına dikkat çekti.

Başarır, “Aradaki bu ürkütücü farkın gerekçeleri nelerdir? diye sordu. Bu farklılığın Türkiye’nin doğalgaz anlaşmalarını petrol fiyatlarına dayalı ve uzun vadeli anlaşmalar yapmasından kaynaklandığını ifade eden Başarır, “Doğalgaz alımında Avrupa ülkeleri kısa dönemli petrol endeksli araştırmalara yönelirken, Türkiye neden uzun vadeli petrol endeksli araştırmalar yapmaktadır?” dedi.

‘DAHA UCUZ DOĞALGAZ İÇİN NE YAPMAKTASINIZ?’

Temin edilen doğalgaz fiyatının yüksekliği sebebiyle çoğu vatandaşın faturasını ödemekte zorlandığı ve bu sebepten doğalgazların kesildiğini belirten Başarır, “Ekonominin dibe çöktüğü ülkemizde, halkımıza daha ucuz doğalgaz faturaları yansıtmak için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?” diye sordu.

Akkuyu’da inşa edilen ve tamamı Rus Devlet Şirketi’ne ait olan nükleer santralden elde edilecek elektriğin de Avrupa ülkelerinden daha pahalıya alınmasını, bu konuda 15 yıl alım garantisi vermesini ve bunun Rusya’ya bağımlılığı arttırdığını söyleyen Başarır “Enerji yönünden bir tek ülkeye bu denli bağımlı olmak ileride tehlikeli sonuçlar doğurmaz mı?” diye sordu.