Rusya, Alman subaylarının ses kaydını paylaştı: Putin Berlin’e adeta misket bombası atmış gibi

Yayın tarihi: 5 Mart 2024 Salı 9:37 am - Güncelleme: 5 Mart 2024 Salı 9:37 am

Alman subayların kendi aralarında Ukrayna’ya destek konusunda yapılan konuştuğu ses kaydı Rusya’da yayımlandı. Söz konusu ses kaydı Almanya’nın gündemini sarstı.

Alman medyası, dinleme konusunu geniş şekilde okuyucularına duyurmaya devam ederken, bunun nasıl mümkün olabildiğini de sorgulamayı sürdürüyor. Bazı gazeteler, konuyu “dinleme skandalı” olarak adlandırırken, bazı medya kurumları ise “dinleme vakası” olarak nitelendiriyor.

Die Welt gazetesindeki haberde, Rus istihbarat servislerinin Alman subaylar arasındaki bir gizli görüşmeyi dinlemiş olmasının utanç verici olduğu belirtildi. Haberde, Alman Savunma Bakanlığının, herhangi bir güvenlik açığı olup olmadığını araştırması gerektiği vurgulandı. “Vladimir Putin’in kurusıkı atışı” başlığıyla verilen haberde, Rusya’nın dinleme kaydının yayımlanmasıyla Almanya’ya karşı adeta bir kurusıkı atış yaptığı kaydedildi.

Bild gazetesi de “Ruslar Alman subayları dinliyor” başlığıyla verdiği haberinde, Alman Silahlı Kuvvetlerinin “dinlenme” sorunu bulunduğunu ve NATO ortaklarının ve güvenlik çevrelerinin bu nedenle endişeli olduğunu vurguladı.

‘PUTİN BERLİN’E ADATE MİSKET BOMBASI ATMIŞ GİBİ’

Frankfurter Allgemeine gazetesinde yer alan bir makalede de dinleme kayıtlarının yayımlanmasıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Berlin’e adeta misket bombası atmış gibi etki yaptığı ifade edildi. “Almanya Putin’e mühimmat sağladı” başlıklı makalede Almanya’nın Ruslar sayesinde gizli bilgileri öğrendiğine işaret edilerek Almanya’nın güvenilir bir müttefik olarak itibarı için bunun gizlilik felaketi olduğu yorumunda bulunuldu.

Muhalefetteki Hristiyan Birlik Partileri (CDU-CSU) ise konuyla ilgili Federal Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

NE OLMUŞTU?

Russia Today (RT) Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, Alman subaylarının 30 dakikalık ses kaydını yayımlamıştı.

Ses kaydında üst düzey Alman Hava Kuvvetleri mensupları, siyasi bir karar alınması durumunda, Taurus füzelerinin ne şekilde gönderilebileceğini, bunların Ukrayna tarafından Almanya’nın istihbarat ve teknik desteği olmadan kullanılıp kullanılamayacağını tartışıyorlardı.

Kayıtta ayrıca, Taurus füzelerinin Rusya’nın yasa dışı ilhak ettiği Kırım Yarımadası’na inşa ettiği Kırım Köprüsü’nü teknik olarak imha edip edemeyeceği tartışması da yer alıyordu. (AA)

Almanya’da oynayan Can Uzun milli takım seçimini yaptı

Kaynak: AA