Rusya: ABD’nin engellemelerine rağmen projeyi bitireceğiz

Yayın tarihi: 8 Haziran 2020 Pazartesi 11:05 am - Güncelleme: 8 Haziran 2020 Pazartesi 11:05 am

Rusya’nın Washington Büyükelçisi Anatoly Antonov, haftasonu Rus gazetecilere verdiği demeçte, Amerika Birleşik Devletleri’nin engelleme girişimlerine rağmen, Kuzey Akımı 2 gaz boru hattının inşasının tamamlanacağını açıkladı.

Antonov, ‘‘Geçtiğimiz iki gün içinde Kuzey Akımı 2 nedeniyle Rusya’ya yeni ekonomik yaptırımlar uygulanmasına yönelik bir başka dalgayla daha karşılaştık. Sadece şunu söyleyebilirim ki Birleşik Devletler’in önümüze çıkardığı bütün engellere rağmen proje hayata geçirilecek’’ diye konuştu.

Perşembe günü, bir grup ABD’li senatör, Kuzey Akımı 2 gaz boru hattına karşı uygulanan yaptırımlarını genişletilmesini öngören bir yasa tasarısı sunmuştu. Yeni yaptırımların hedefinde, projenin tamamlanmasında çalışan Akademik Cherskiy ve Fortuna isimli Rus gemilerini sigortalayan sigorta şirketleri yer alıyor.

Kuzey Akımı 2 boru hattı, Baltık Denizi’nde Rus kıyıları boyunca ilerledikten sonra Finlandiya, İsveç ve Danimarka’nın münhasır ekonomik bölgelerinden ve kara sularından geçerek Almanya’da sona erecek. Rus doğalgazını, Ukrayna, Belarus, Polonya ve diğer Doğu Avrupa ülkelerini bypas ederek Avrupa’ya taşıyacak olan projede her biri 27,5 mikyar metreküp kapasiteli iki boru hattı yer alıyor. Rus şirketi Gazprom proje çerçevesinde Almanya’nın Wintershall ve Uniper, Avusturya’nın OMV, Fransa’nın Engie ve Hollanda’nın Royal Dutch Shell şirketleri ile birlikte çalışıyor.

Kuzey Akımı 2 hattı için boruları döşeyen İsviçre merkezli Allseas şirketi, ABD’nin 2019 yılının Aralık ayında yaptırım uygulama tehdidinde bulunması üzerine projeye dahil olan gemilerini geri çekerek faaliyetlerini askıya almıştı.

Gazprom CEO’su Aleksei Miller, hattın inşaatının şirketin kendi çabalarıyla tamamlanacağını belirtmiş, Rus Enerji Bakanı Alexander Novak ise hattın döşenmesinde ‘‘Akademik Chersly’’ isimli geminin kullanılacağını açıklamıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise geçtiğimiz Ocak ayında inşaatın bu yıl içinde ya da bir sonraki yılın ilk çeyreğinde tamamlanacağını söylemişti.

Kuzey Akımı 2 gaz boru hattı inşaatının yüzde 93’ünün tamamlandığı belirtiliyor.