Rusya: ABD herhangi bir ön koşul olmadan İran nükleer anlaşmasına dönmek zorunda

Yayın tarihi: 22 Aralık 2020 Salı 12:02 am - Güncelleme: 22 Aralık 2020 Salı 12:02 am

BMGK dami üyeleri ve AB ile İran arasında imzalanan nükleer anlaşmasına ilişkin konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Amerika Birleşik Devletleri’nin herhangi bir ön koşul olmadan anlaşmaya dönmek zorunda olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İran ile yapılan nükleer anlaşma olarak bilinen Ortak Kapsamlı Eylem Planı’na (JCPOA) taraf ülkelerin dışişleri bakanlarının video konferans yöntemiyle toplantı yaptığını duyurdu.

Rusya tarafının İran nükleer anlaşmasının tüm taraflarca uygulanmasının önemine dikkati çektiği kaydedilen açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un toplantıda bir konuşma yaptığı ifade edildi. Lavrov, İran’ın anlaşmanın tam olarak uygulanmasına, ABD’nin de bunu yapması halinde hazır oldukları yönündeki beyanlarına saygı duyduğunu vurgulayarak, “Bu sinyalin sadece Ortak Kapsamlı Eylem Planı’nın mevcut taraflarınca değil Washington’da da duyulacağını umuyoruz.” dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2231 sayılı kararına sıkı bir şekilde ABD tarafının uymasının seçim değil yükümlülük olduğunun altını çizen Lavrov, “ABD Ortak Kapsamlı Eylem Planı’na herhangi bir ön koşul olmadan dönmek zorundadır. Diğer ortaklarla birlikte bu yönde sıkı çalışmaya ve Amerikalılara durumu düzeltmelerine yardımcı olmaya hazırız. Bu bizim ortak çıkarımızdır.” ifadesini kullandı.

NE OLMUŞTU?

İran nükleer anlaşması, İran’ın nükleer faaliyetlerinin denetlenmesi ve düzenlenmesi, bunun karşılığında yaptırımların kaldırılması amacıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’in yanı sıra Almanya ve AB ile İran arasında 2015’te imzalanmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın yönetime gelmesiyle Washington anlaşmadan çekilmiş ve İran’a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı. Anlaşmanın diğer taraflarından Washington’ı durdurmasını isteyen ancak bunda başarılı olamayan İran, Temmuz 2019’da nükleer anlaşmanın bazı maddelerini, 5 Ocak’ta da anlaşmadan kaynaklanan tüm taahhütleri askıya aldığını açıklamıştı.