Rus uzmandan Türk lirasına: Başını alıp nereye gidiyorsun?

Yayın tarihi: 21 Kasım 2021 Pazar 1:46 pm - Güncelleme: 21 Kasım 2021 Pazar 1:46 pm

BCS Ekspres portalinde Türkiye’deki son gelişmeleri değerlendiren Rus uzman Mir İnvestitsi, Türk lirasının son dönemde yaşadığı düşüşe ilişkin açıklamalarda bulundu. İnvestitsi “Kasım ayının başından bu yana liranın yüzde 10 değer kaybettiğini, bunun yıllık ölçekte %40 olduğunu” vurguladı.

Zeltser, “Açıkçası bu, dünyanın en büyük 20 (G20) ekonomisine dahil olan bir ülkenin ulusal para birimindeki en güçlü değer kaybı. Son 10 yıldır sürekli temerrüt durumunda olan Arjantin bile buna izin vermedi. Orada yılın başından beri peso %20 düştü” dedi.

“MERKEZ BANKASI POLİTİKASI UYGUNSUZ”

Türkiye Merkez Bankasının trende karşı çıktığını kaydeden Rus uzman, yılın ana temasının devletlerin mali otoriteleri tarafından ekonomik teşviklerin sürdürülmesinin uygunluğu meselesi olduğunu ifade ederek, “Koronavirüs krizinin başlangıcında rekor destek önlemleri gerekliydi. Fakat şimdi bunlar daha çok enflasyona yol açıyor. Brezilya ve Rusya gibi ülkelerin merkez bankaları uzun zamandan beri kilit oranları artırarak ülke içi enflasyonu takip etmeye devam etti. FED, likiditeyi daha yeni sıkıştırmaya başladı. Türkiye Merkez Bankasının politikası açıkça buna uymuyor” diye konuştu.

Rus uzman, Türkiye Merkez Bankasının öngörülemez adımlarının lirayı değer kaybetmeye ittiği yorumunda bulundu.

“PİYASALARDA PANİK HAVASINA YOL AÇTI”

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyla ilgili açıklamalarına da tepki gösteren Rus uzman, “Döviz kurunun sıkılaştırılması para biriminin güçlenmesine, para politikasının gevşetilmesi ise zayıflamasına yol açıyor. Parasal düzenleme konusunda doğru yolda olduklarını söyleyen Erdoğan faizi düşürmeye devam edeceğine söz vererek döviz piyasalarında yeni bir panik dalgasına yol açtı” dedi.