Ruhavioğlu: Muhalefet Kürtlerin de desteği ile Erdoğan’a sürpriz yapabilir

Yayın tarihi: 9 Ekim 2020 Cuma 11:14 am - Güncelleme: 9 Ekim 2020 Cuma 11:16 am

Rawest Araştırma Direktörü Reha Ruhavioğlu, Türkiye’de muhalefetin Kürtlerin de destekleyebileceği tek bir adayla cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılması halinde Erdoğan’a karşı bir sürpriz yapabileceğini söyledi.

Diyarbakır merkezli Rawest Araştırma’nın direktörü Reha Ruhavioğlu, Türkiye’de muhalefetin tek adayla cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılması ve Kürtlerin de “gönülden oy verebileceği bir aday belirlenmesi” halinde Erdoğan’a karşı bir sürpriz yapabileceğini söyledi.

“AKP KONGRELERİNDE ESKİ HEYECAN YOK”

Rudaw’a konuşan Ruhavioğlu, son dönemde hem AKP’nin hem de DEVA ve Gelecek Partisi’nin kent ve ilçelerde kongre düzenlediğini hatırlattı. AKP kongrelerinin “eskisi gibi sıcak ve coşkulu geçmediğini” belirten Ruhavioğlu, “Çünkü merkezden karar geliyor, başkan belirleniyor. Bu nedenle hazırlık yapılmıyor, kampanyalar yürütülmüyor. Sadece başkanlık için belirlenen kişi ve çevresi bu heyecanı yaşıyor” dedi.

Ruhavioğlu, “Fakat DEVA ve Gelecek Partisi yeni partiler oldukları için kongreleri daha coşkulu geçiyor. Önümüzdeki günlerde 10 Ekim günü Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan Diyarbakır’a gelecek ve DEVA Partisi’nin Diyarbakır il kongresi gerçekleştirilecek. Zaten Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da geçtiğimiz süreçte Diyarbakır’a gelmişti. Bu partiler gelip taraftarlarını hazırlamaya ve motive etmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

Yeni kurulan partilerin yavaş yavaş güçlendiğini anlatan Ruhavioğlu, “Fakat AKP’den uzaklaşanlar hangi tarafa geçiyor, kime oy verecek henüz bu çok net değil. Bugün Kürtler de Türkler de AK Parti’den yavaş yavaş uzaklaşıyor. Ama hala kararsızlar kime oy vereceklerini net bir şekilde belirtmiyor” ifadelerini kullandı.

“MUHALEFET KÜRTLERİN DE OY VEREBİLECEĞİ TEK ADAYLA ÇIKARSA ERDOĞAN’A KARŞI BİR SÜRPRİZ YAPILABİLİR”

Ruhavioğlu, yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkındaki tahminini ise şöyle paylaştı:

“İkinci önemli konu ise, muhalefetin ne yapacağıdır. Sözü edilen seçmenlere umut verebilecek mi, karasızların tavrı buna göre de belli olacak. Ki zaten milletvekili seçimleri cumhurbaşlanlığı seçimlerinden daha önemli değil. Önemli olan cumhurbaşkanlığı seçimleridir. Önemli olan muhalefetin nasıl bir aday belirleyeceğidir. Kürtlerin bu adaya nasıl bakacağı, oy verip vermeyeceğidir. Bunlar birbirleri ile bağlantılı konulardır. Muhalefet HDP de dahil tek adayla Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısına çıkarsa ve o aday da Kürtlerin gönülden oy verebileceği bir aday ise o zaman Erdoğan’a karşı bir sürpriz yapabilir.”