Ruhani’den Trump’a yanıt: İran’ı tehdit etmeyin

Yayın tarihi: 6 Ocak 2020 Pazartesi 9:44 pm - Güncelleme: 6 Ocak 2020 Pazartesi 9:57 pm

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump’ın 52 noktanın vurulacağı açıklamasıyla ilgili “İran’ı tehdit etmeyin” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ın ABD vatandaşlarına veya ABD üslerine yönelik bir saldırı düzenlemesi durumunda 52 noktayı hedef alabileceklerine ilişkin açıklamasına, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yanıt verdi.

ABD Başkanı Donald Trump, önceki gün İran’ın ABD’ye ait yerleri vurması durumunda, belirledikleri İran’a ait 52 noktayı hedef alabileceklerini belirtmişti. Trump’ın açıklamasına İran Cumhurbaşkanı Ruhani, sosyal medya hesabı üzerinden yanıt verdi. Ruhani, “İran ulusu tehdit edilemez. 52 sayısını ifade edenler, 290 sayısını hatırlamalıdır” dedi.

DONALD TRUMP NE DEMİŞTİ?

İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından sosyal medya hesabından paylaşım yapan Trump, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Dünyayı, son zamanlarda yüzlerce İranlı protestocu ve hayatında öldürdüğü tüm insanların yanı sıra bir Amerikalıyı öldürüp birçoğunu da yaralayan teröristlerinden temizlediğimiz için İran bazı ABD unsurlarını hedef alma konusunda oldukça cesurca konuşuyor. (Süleymani) Zaten Büyükelçiliğimize saldırıyordu ve başka yerleri vurmak üzere hazırlık yapıyordu. İran zaten yıllardır sorundan başka bir işe yaramadı. Bu bir uyarı olsun: İran Amerikalılara veya Amerikan unsurlarına saldırırsa biz (yıllar önce İran tarafından rehin alınan 52 Amerikalıyı temsilen) 52 İran sahasını hedef almış bulunmaktayız. Bazıları üst düzey ve İran ve İran kültürü açısından çok önemli. Bu hedefler ve İran’ın kendisi çok hızlı ve çok sert bir şekilde vurulacaktır. ABD daha fazla tehdit istemiyor.”

290 SAYISI NE ANLAMA GELİYOR?

3 Temmuz 1988’de İran Hava Yolları’nın 655 sefer sayılı uçağı, Basra Körfezi üzerinde ABD donanma gemisi tarafından düşürülmüş ve 16 mürettebat ve 66’sı çocuk 274 yolcu olmak üzere toplam 290 kişi hayatını kaybetmişti.