Ruanda Oteli’nin ilham kaynağı Rusesabagina, mahkemede suçlu bulundu

Yayın tarihi: 20 Eylül 2021 Pazartesi 8:48 pm - Güncelleme: 20 Eylül 2021 Pazartesi 8:48 pm

Ruanda’da mahkeme, 1994’te yaşanan soykırımı anlatan “Hotel Ruanda” (Ruanda Oteli) filmine ilham kaynağı olan ve ülkesinde terörle itham edilen Paul Rusesabagina’yı suçlu buldu. Rusesabagina, yasa dışı silahlı grup kurmak ve terör örgütüne üye olmak suçundan yargılanıyordu.

Paul Rusesabagina çıkarıldığı mahkemede yasa dışı silahlı grup kurmak ve terör örgütüne üye olmaktan suçlu bulundu. Cinayet, kaçırma ve silahlı soyguna dair suçlamalarla ilgili davanın ise devam ettiği bildirildi. Mahkemeyi boykot eden Rusesabagina, yargılama sürecinden adalet beklemediğini belirterek, mahkemeyi “sahte” olmakla suçladı. Rusesabagina ise Belçika vatandaşı olduğu sırada Ruanda vatandaşlığından vazgeçtiğini, dolayısıyla mahkemenin kendisini yargılama yetkisinin bulunmadığını savunuyor.

Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame’nin sert muhaliflerinden olan ve yıllarca sürgünde yaşayan 66 yaşındaki Rusesabagina, hakkında çıkarılan yakalama kararının ardından Ağustos 2020’de Birleşik Arap Emirlikleri’nde gözaltına alınarak ülkesine getirilmişti.

Rusesabagina, Hotel Ruanda filminden sonra üne kavuşmuş ve farklı ülkelerde barış ödülleri almıştı. Dönemin ABD Başkanı George W. Bush, 2005’te Rusesabagina’yi Özgürlük Madalyası’yla ödüllendirmişti. Soykırımdan sonra iki yıl sonra Belçika’ya sığınma başvurusunda bulunan ve bu ülkenin vatandaşlığını alan Rusesabagina daha sonra ABD’ye yerleşmişti. Ailesine göre Rusesabagina geçen yıl ağustosta aldığı bir davet üzerine Burundi’ye gidecekti ancak Dubai’de bindiği özel uçak, Ruanda’nın başkenti Kigali’ye indi ve Rusesabagina elleri kelepçeli olarak ülkesine getirildi. Avrupa Parlamentosu, Rusesabagina’nın kaçırıldığını belirterek Ruanda hükümetini kınamıştı. ABD Kongresinin 37 üyesi de Aralık 2020’de Ruanda hükümetine hitaben yayımladığı açık mektupta Rusesabagina’nın serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.