RTÜK’ün 18 Dakika yasağı bitiyor

Yayın tarihi: 13 Mart 2023 Pazartesi 7:39 pm - Güncelleme: 17 Mart 2023 Cuma 8:05 pm

Değerli tele1 izleyicileri…

Bugün de 18 Dakika programı yok.. Maalesef iktidarın sansür ve baskı aygıtı haline gelen Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun verdiği program durdurma cezasını bugün de -şimdilik- son kez uygulamak uygulamak zorundayız…

Bildiğiniz gibi bu ceza daha yargı süreci tamamlanmadan infaz edildi.

Anımsanacağı gibi, Türkiye’nin beşte birini enkaz altında bırakan, resmi sayılara göre yaklaşık 50 bin yurttaşımızın can kaybına yol açan deprem felaketi nedeniyle, Genel Yayın Yönetmenimiz Merdan Yanardağ, bilimi ve planlamayı reddederek gerekli önlemleri almayan, sayısız imar affı çıkaran AKP’yi ve daha önceki sağ-muhafazakar iktidarları eleştirmişti.

İşte RTÜK, Anayasa’nın teminat altına aldığı düşünce, ifade ve basın özgürlüğü ilkelerini çiğneyerek, tamamen gazetecilik sınırları içinde kalan bu eleştiriyi, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” diye değerlendirdi. Bu nedenle haksız ve hukuksuz şekilde 18 Dakika için tam beş kez program durdurma cezası verdi.

Bildiğiniz gibi TELE1 yürütmenin durdurulması için mahkemeye başvurdu. Bir kez daha süreci özetlemekte yarar var.

İtiraz,, davaya bakan Ankara 23’üncü Bölge İdare Mahkemesi ise, cezanın infazı tamamlanırken, yani beşinci günde bile, yürütmenin durdurulması veya devam etmesi hakkında herhangi bir karar vermiş değil. Bu tutum Anayasa’nın adil yargılama ilkesinin çiğnenmesinden başka anlama gelmiyor.

Deyim uygunsa, TELE1 yargısız bir infaz ile karşı karşıya kaldı.

Oysa,, yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davalar acil şekilde ve öncelikli olarak sonuçlandırılır. Esas hakkındaki dava devam ederken, eğer ceza infaz edilirse,, telafisi mümkün olmayan zararlara yol açılabilir. Çünkü davanın sonunda kazanma olasılığı da vardır.

Kaldı ki, bizim davamızda,, bu olasılık çok yüksekti.

Sonuç olarak, RTÜK’ün haksız program durdurma ve ekran işgali kararını beş gün boyunca uygulamak zorunda kaldık. Hem de RTÜK’ün gönderdiği belgeselleri 18 Dakika’nın yayın saati olan 20.00’de yayınlamak zorunda bırakıldık.

İşte bu belgesellerden biri adeta bir propaganda filmi gibiydi.. AKP lideri Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın konuşmalarının bulunduğu bir RTÜK videosunu, üç gün yayınlamak zorunda kaldık. Aynı belgeseli üst üste üç gün yayınladık yani.

Bu cezanın infazı ile halkın haber ve bilgi edinme hakkı ağır şekilde ihlal edildi.

Evet, bugün de saat 20.00’de 18 Dakika yok. Yine RTÜK’ün gönderdiği belgeselleri yayınlayacağız. Umarız son kez olur.

İnanıyoruz ki, bir gün bu ülkede adil yargı ve tarafsız yargılanma hakkı herkes için geçerli olacak. Yargıyı siyasallaştıranlar ise hesap verip, hak ettikleri karşılığı alacak..

Anayasayı ihlal ederek, yetkilerini aşan, kendisini mahkeme yerine koyan,  dahası savunma bile almadan ceza kesen RTÜK düzeni de bir gün bitecek.

Güzel ve acılı ülkemize de bir gün demokrasi gelecek. Hukuku çiğneyenlerin de hukuk önünde hesap verecekleri günler olacak.

Pazartesi günü her zaman olduğu gibi saat 20.00’de 18 Dakika seyircileriyle yeniden buluşacak.

Merdan Yanardağ’dan RTÜK’ün cezalarına: Boyun eğmeyeceğiz göreceksiniz