RTÜK’ten Tele1’e yeni ceza: Evrensel Gazetesi’nin reklamı ‘propaganda’ olarak değerlendirildi

Yayın tarihi: 27 Ağustos 2020 Perşembe 7:24 pm - Güncelleme: 28 Ağustos 2020 Cuma 8:38 am

İktidarın bağımsız medyayı susturmak için sopa olarak kullandığı RTÜK, TELE1’de yayımlanan bir reklamda geçen “Bir arada, barış içinde, kardeşçe yaşamak isteyenlerin” ifadelerine ceza kesi. TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ “Evet, biz aynen böyle yapmak istiyoruz” diye tepki gösterirken Emre Kongar ise “Görevi kötüye kullanmaya ceza yok mu?” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

İktidarın bağımsız medyayı susturmak için sopa olarak kullandığı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndan (RTÜK) Tele 1’e yeni bir ceza geldi.

Kanalımıza en üst sınırdan idarı para cezası veren kurul, gerekçe olarak ise Evrensel Gazetesi’nin reklamını gösterdi.
RTÜK’e göre gazetenin reklamında yer alan kırmızı, sarı ve yeşil renklerdeki bayrak, bölücü terör örgütünü simgeliyor.

Kurul ayrıca, reklamda “Bir arada, barış içinde, kardeşçe yaşamak isteyenlerin sesi” ifadesinin kullanıldığını ve mitinglerden görüntülerin verildiğini kaydederek, reklam ile ‘terör örgütünün propagandasının yapılmasına aracılık edildiğini’ öne sürdü.

Reklamda yer alan küçük kız çocuğu ise RTÜK tarafından “kardeşlik mesajları kullanılarak masum bir kız çocuğuyla şirin gösterilmeye çalışıldı” diye değerlendirildi.

Öte yandan kurul, ‘sağlık açısından sahte ürün satan BLD, BER TV, TOP SHOP TV, KANAL YALOVA, ANADOLU TV, DOLUNAY INT uydu kanallarına yayın ve program durdurma cezaları ile idari para cezası müeyyideleri uyguladı.

“AYNEN BÖYLE YAPMAK İSTİYORUZ”

TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Merdan Yanardağ, RTÜK’ün kanala kestiği cezanın gerekçesini paylaşarak, “Aynen böyle yapmak istiyoruz” dedi.

Radyo Televizyon Üst Kurulu, TELE 1’de yayınlanan Evrensel Gazetesi’nin reklam filminde kullanılan unsurları gerekçe göstererek kanala en üst sınırdan para cezası verdi. Gazeteci Merdan Yanardağ, RTÜK’ün suç unsurlarından saydığı, ” ” ifadeyi paylaşarak, “Evet, biz aynen böyle yapmak istiyoruz” dedi.

Yanardağ’ın cezaya yönelik tepkisi şöyle oldu:

“RTÜK, bu kez TELE 1’e bir reklam nedeniyle en üst sınırdan para cezası verdi. Evrensel gazetesinin reklamı.. Gerekçelerden biri de, ‘Bir arada, barış içinde, kardeşçe yaşamak isteyenlerin sesi’ ifadesi de var. Evet, biz aynen böyle yapmak istiyoruz.”

“BUNA CEZA YOK MU”

Merdan Yanardağ’dan RTÜK’ün ceza gerekçesine yanıt: “Evet, aynen böyle yapmak istiyoruz”

Ceza yasasında “Görevini kötüye kullanmak” diye bir suç ve buna bir ceza yok mu?