RTÜK’ten TELE1’e bir ceza daha!

Yayın tarihi: 30 Eylül 2020 Çarşamba 8:36 pm - Güncelleme: 30 Eylül 2020 Çarşamba 9:05 pm

RTÜK “toplumun milli ve manevi değerlerine” aykırı olduğu gerekçesiyle TELE1, Atv, FOX TV, Kanal D ve Show TV’ye ceza kesti.

İlahiyatçı Cemil Kılıç’ın “Karanlıktan Aydınlığa” programında imam hatip müfredatı için “radikal düşünceleri yaygınlaştıracağı” demesini imam hatip öğrencilere “iftira” olarak niteyelen RTÜK, TELE1’e ceza kesti.

TELE1’e en üst sınırdan para cezası veren RTÜK, ATV’ye verdiği cezayı en alt seviye olan yüzde ikiden kesti.

TELE1 GENEL YAYIN YÖNETMENİ DR. MERDAN YANARDAĞ’DAN CEZA “ELEŞTİRİSİ”


RTÜK’ün yaptığı açıklama;

“Tele1 televizyonunda yayınlanan ilahiyatçı Cemil Kılıç ve eğitimci Yaşar Koçer’in yer aldığı “Karanlıktan Aydınlığa” isimli programda, “İmam hatip liselerinde öğrenci mi yetiştirmek hedeflenmiştir? Yoksa bir partinin seçmeni mi yetiştirilmeye çalışılmıştır? Seçmenin de ötesinde bir militan yetiştirme aslında. İmam hatip liselerinde okutulan fıkıh dersindeki kaynaklarla IŞİD’in dayandığı kaynaklar aynı. O zaman ne kadar imam hatip o kadar IŞİD” şeklinde söylenen sözleri değerlendiren Üst Kurul, imam hatip okulları ile terör örgütü IŞİD’in ilişkilendirilmesinin iftira niteliğinde olduğuna kanaat getirdi.

Yayının 6112 sayılı Kanun’un 8. maddesindeki “İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez.” hükmün ihlal edildiği gerekçesiyle, Tele1’e idari para cezası verilmesine karar verildi.”

Kanal D ve SHOW TV’ye ceza

KANAL D televizyonunda yayınlanan “Yeni Hayat” dizisi de uzman raporlarında yer aldı.

Dizideki karakterler arasında geçen bir diyalogda, Adem isimli bir kişiden bahsedilirken, Hz. Adem’e yönelik alaycı bir tutum gösterildiği, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin dini inançlara saygı gösterme yükümlüğünün yok sayıldığı ilgili uzman raporuna yansıdı.

Uzman görüşünü haklı bulan Üst Kurul, Kanal D’ye yaptırım kararı aldı.

SHOW TV’nin “Arıza” isimli dizisini de mercek altına alan Üst Kurul, eski bir mafya liderinin ailesi ile arasında geçen diyaloglarda, şiddete meyilli kişilerce rol model alınma riski oluşturduğu, dini değerlere saygısızlık yapıldığı, silah doğrultma, sopayla dövme, rehin alma gibi şiddet sahnelerine ağırlık verildiğini belirledi.

Üst Kurul, yasa ihlali yapan yayıncıya idari para cezası verdi.

Prof. Dr. EMRE KONGAR’DAN RTÜK’E ÇAĞRI

18 Dakika programında konuşan Prof. Dr. Emre Kongar, RTÜK’e çağrıda bulundu. ATV’de yayınlanan “Esra Erol’da” programına verilen cezayı yorumlayan Kongar, “Bu programların tümü yasaklanmalıdır. Ey RTÜK, ey RTÜK Başkanı! Eğer sizde biraz anayasaya, yasalara, insan haysiyetine saygı varsa bu tür programları yasaklayın. Rezillik, böyle bir şey olabilir mi? Müfredatla ilgili TELE1’e ceza vereceğinize asıl genel ahlaka, insanların anayasal hak ve özgürlüklerini, yasalara karşı olduğu için bu tür programları yasaklayın. Birde RTÜK en düşükten ceza vermiş” dedi.

Prof. Dr. Emre Kongar’ın konuşmasına ulaşmak için tıklayın