RTÜK’ten Netflix’e ilk ceza! Yayından kaldırılıyor…

Yayın tarihi: 3 Eylül 2020 Perşembe 3:47 pm - Güncelleme: 3 Eylül 2020 Perşembe 3:58 pm

RTÜK, ailesi Müslüman olan Amy adındaki bir kızın hikâyesini anlatan Minnoşlar filminin Netflix kataloğundan çıkarılmasına karar verdi.

RTÜK, Netflix’in, çocuk istismarı görüntüleri içeren “Minnoşlar” adlı filmi kataloğundan çıkarması gerektiğine karar verdi.

Dijital içerik platformu Netflix’te yayımlanması planlanan Cuties/Minnoşlar filmi ile ilgili RTÜK bir rapor hazırlamış, ‘katalogdan çıkarma’ ve ‘idari para cezası’ uygulanması seçeneklerinin masada olduğunu duyurmuştu.

Netflix’in yaptırım kararına rağmen filmi yayına sokması halinde geçici yayın lisansının iptal edilmesi söz konusu olabilecek.

Cuties/Minnoşlar, ailesi Müslüman olan Amy adındaki bir kızın hikâyesini anlatıyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı daha önce Minnoşlar filmi ile ilgili şu açıklamayı yayımlamıştı:

“Netflix, söz konusu filmin tanıtımında ‘dişiliğini keşfederek aile geleneklerine meydan okuyan’ bir çocuk tanımlanmasında bulunmuş, yine ‘çocuk filmi’ görüntüsündeki yapımı izlemek için abonelerine izleyici kitle yaşının 18 yaş ve üzeri olduğu bilgisini paylaşmıştır.

Bakanlığımız Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, filmin, çocukların ihmal ve istismara açık hale gelmelerine neden olabileceği ve psikososyal gelişimlerini olumsuz yönde etkileyeceği değerlendirilmiştir.

Konuya ilişkin gerekli tedbirlerin alınması ve filmin değerlendirilmesi için Bakanlığımız tarafından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) 20 Ağustos 2020 tarihi itibariyle resmî yazı ile talepte bulunulmuştur.

Çocuklarımızın her hangi bir mecrada metalaştırılmasına, ihmal ve istismara açık hale getirilmesine karşı her daim mücadelemizi sürdüreceğiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

BAKANLIK BAŞVURUDA BULUNMUŞTU

Netflix’te 9 Eylül 2020 itibarıyla yayına girecek ve 11 yaşındaki bir çocuğu konu alacak filmin tanıtımında “Dişiliğini keşfederek aile geleneklerine meydan okuyan bir çocuk” tanımlaması kullanılmıştı. Söz konusu tanım kamuoyunda tepki çekerken, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, RTÜK’e başvuruda bulunmuştu.