RTÜK’ten TELE1’e 3 ceza

Yayın tarihi: 7 Eylül 2021 Salı 5:05 pm - Güncelleme: 7 Eylül 2021 Salı 10:43 pm

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1’de yayınlanan 4 Soru 4 Yanıt programı için toplam 3 ceza kestiğini açıkladı. Kurul ayrıca, FOX TV, Show TV, Halk TV VE TR 35 için de idari para cezası uygulandığını duyurdu.

RTÜK, TELE1’de yayınlanan 4 Soru 4 Cevap programında konuşan Merdan Yanardağ’ın “RTÜK’ün kendisi ucube bir kuruldur” ifadesi ve programın başka bir bölümüne konuk olan Yanardağ’ın toplumun bir kesimi ile ilgili sözlerine ilişkin ayrımcılık yapıldığı gerekçe gösterilerek yayıncı kanala idari para cezası uygulandığını duyurdu. Yanardağ’ın aynı programın bir başka bölümünde de hükümete, spor camiasına ve TRT’ye hakaret ettiği belirtilerek, kanala idari para cezası uygulandığı açıklandı.

4 KANALA DAHA PARA CEZASI

RTÜK’ten yapılan açıklamada, Üst Kurul’un izleme dosyalarını görüşerek 6112 sayılı Yasa’da yer alan yayıncılık ilkelerini ihlal programlara çeşitli müeyyideler uyguladığı belirtildi.

FOX’ta yayınlanan ‘Fulya ile Umudun Olsun’ adlı programda canlı yayında kişiler arasındaki çarpık ilişkilerin ekrana yansıtılması ve diyaloglar sırasındaki küfürleşmeler nedeniyle kana idari para cezası uygulandı. SHOW TV’nin ‘Didem Arslan Yılmaz’la Vazgeçme’ programında ise boşanma aşamasında olan bir evliliğin tarafları arasında yaşanan tartışmalar, çocukların velayetlerinin kimde kalacağı gibi aslında aile mahkemelerinin konusu olan bir durumun canlı yayında izleyicilere sunulması yasa ihlali olarak tespit edildi. Halk TV’de yayınlanan ‘Perdenin Önü Arkası’ programında konuşan İsmail Saymaz’ın sözleri ise, beraberinde cezayı getirdi. Son olarak, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün TR 35 kanalındaki ‘8. Gün’ programındaki sözleri nedeniyle kanala yaptırım uygulandığı da açıklamada yer aldı.

TELE1, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin hakkında suç duyurusunda bulundu

 

RTÜK üyesi İlhan Taşçı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Halk TV’ye verilen cezaya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“1- CHP Genel Başkanı Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’na Çorum’da kadim Anadolu kültürüne aykırı, nezaketten uzak davranan hanımefendinin eleştirilmesi nedeniyle Halk TV’ye oy çokluğuyla %3 para cezası verildi. O hanımefendi başka siyasetçi şahsa aynı davranışı sergilese hali nice olurdu!? 2- Bugünkü toplantıda; Halk TV’de İsmail Saymaz’ın sözlerine ilişkin RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in daha önce attığı tivitle ihsası reyde bulunduğundan bu dosyada salondan çıkarılmasını Kurula teklif ettim. Sayısal çoğunluğa sığınan Şahin 2’ye karşı 6 oyla gündeme dahi aldırmadı”