RTÜK rezaleti! TELE1 başta olmak üzere muhalif kanallara ceza yağdırdı

Yayın tarihi: 28 Aralık 2023 Perşembe 10:48 am - Güncelleme: 28 Aralık 2023 Perşembe 12:51 pm

RTÜK,  TELE1’e 3 ayrı gerekçeyle yüzde 3’er para cezası verdi. RTÜK, aynı toplantıda, FOX TV, Halk TV, Sözcü TV, KRT, TGRT televizyon kanallarına da ceza verdi.

RTÜK, muhalif basına ceza yağdırmaya devam ediyor. İktidarın baskı ve sansür aracı RTÜK’ TELE1’e 3 ayrı programdan yüzde 3’er para cezası verdi.

Tele 1’de yayınlanan “5. Boyut” programında, TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ve Atilla Dorsay’ın Yılmaz Güney hakkında söyledikleri sözleri ‘suçluyu övmek’ olarak tanımlayan RTÜK kanalımıza yüzde 3 para cezası uyguladı.

‘Forum Hafta Sonu’ programını sunan Namık Koçak’ın sözlerine ‘kişileri küçük düşürdüğü’ iddiası yönelten RTÜK, TELE1’e yüzde 3 para cezası verdi.

“Gündem Özel” programında ele alınan son dönemlerin önemli konularından olan uyuşturucu ticareti ve kara para aklama dolandırıcılığı hakkında kullanılan ifadeler nedeniyle yüzde 3 ceza verildi. Cezanın gerekçesi olarak programa konuk olarak katılan Nedim Türkmen’in “uyuşturucu üssü” ve “kara para merkezi” sözleri gösterildi.

RTÜK bu gerekçelerle  TELE1’e üst sınırdan ceza uyguladı.

 

RTÜK üyesi İlhan Taşçı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “RTÜK, TELE1’e “kişileri küçük düşürmekten” yüzde 3, kara para aklama yöntemlerinin tartışıldığı program nedeniyle yüzde 3, kanalda Yılmaz Güney’in tartışıldığı programa da “suçluyu övmekten” yüzde 3 idari para cezasına karar verdi.” ifadelerini kullandı.

Tarikatların hedef gösterdiği ‘Kızıl Goncalar’a RTÜK’ten ceza

Taşçı, RTÜK’ün FOX TV, Halk TV, Sözcü TV, KRT, TGRT kanalarına ve Kızıl Goncalar dizisine ceza verdiğini duyurdu.

KURYE ÖLÜMÜ VE HAKEM YUMURKLAMAYI ELEŞTİREN FOX TV’YE CEZA

RTÜK, FOX TV’de FOX Haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk moderatörlüğü’nde düzenlenen “Orta Sayfa” programında, kurye Yunus Emre Göçer’in Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu tarafından öldürülmesi olayı ile hakem Halil Umut Meler’e yumruk atan eski Ankaragücü Başkanı Faruk Koca’nın ve sonrasında yaşananların eleştirilmesi nedeniyle tarafsızlık ilkesini ihlalden yüzde 3 para cezası verdi.

HALK TV’YE 2 CEZA

RTÜK , Halk TV’ye “Halk Meydanı” programında İrfan Değirmenci’nin LGBT+ bireyleri övdüğü iddiası ve  “Nasıl Olacak” programında ise terör eylemini, faillerini ve mağdurlarını terörün amaçlarına hizmet edecek sonuçlar doğuracak şekilde sunulduğu iddiasıyla 2 kez yüzde 3 para cezası verdi.

SÖZCÜ TV’YE TÜİK CEZASI

RTÜK, Sözcü TV’deki “Para Politika” programında sunucu Ebru Baki’nın, TÜİK’in işsizlik verilerinin eleştirildiği TÜİK çalışanının işsizliği az göstermesi karşılığında terfi aldığı iddiaları nedeniyle kanala üst sınırdan ceza verdi.

KRT’YE CEZA

KRT’de Zafer Arapkirli’nin Çalışma Bakanı Işıkhan’ı “aşırı yoksulluk yok” sözleri Sağlık Bakanı Koca’yı da yurtdışına giden doktorlar için “para” için gittiklerine dönük el işaretini eleştirmesinden dolayı “küçük düşürmekten” kanala % 3 idari para cezası verildi.

FLASH TV’YE CEZA

RTÜK toplantısında Flash Haber’de yayınlanan “Başkent’te Gündem” programı hakkında hazırlanan iki ayrı rapor görüşüldü.
Flash TV’ye, Turgut Koçak’ın MHP hakkında söylediği sözler ile Fatih Ertürk ve Fahrettin Fidan’ın eleştirileri nedeniyle üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uygulandı.

TGRT’YE STARBUCKS CEZASI

RTÜK, TGRT’ye hafta sonu haber bülteninde spikerin masasında bulunan Starbucks markalı bardak nedeniyle ceza verdi. RTÜK Kanunu’nda bulunan “yayınlarda gizli ticari iletişime yer verilemez.” hükmünü ihlal eden yayın için TGRT Haber’e üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uygulandı.

TGRT Haber’in futbol programı da ceza aldı. “Stüdyoda Futbol” isimli yayını ele alan RTÜK, programda hakem camiası hakkında söylenen sözler nedeniyle idari para cezası verdi.

KIZIL GONCALAR DİZİSİNE CEZA

RTÜK iktidara yakın basın organlarının hedef gösterdiği, tarikatların iç yüzünü anlatan Kızıl Goncalar dizisine ise ‘toplumun milli ve manevi değerlerine’ aykırılıktan yüzde 3 idari para 2 kez de program durdurma cezası verdi.

NETFLİX’E İSPANYA YAPIMI NEDENİYLE CEZA

RTÜK, İspanya yapımı “Pieles” isimli filmde geçen sahneler nedeniyle, Netflix’e idari para ve katalogdan çıkarma cezası verdi.

SHOW RADYO’YA KADİR ÇÖPDEMİR CEZASI

RTÜK, SHOW Radyo’ya Kadir Çöpdemir’in yayında küfür ettiği gerekçesiyle idari para cezası verdi.

BEYAZ TV’YE YAPTIRIM

Beyaz TV’nin “Derin Futbol” programı, daha geçen hafta alınan “Spor Yayınları İlke Kararı”na rağmen yanlışta ısrar edince RTÜK tarafından yaptırım gördü.

RTÜK, Cadde TV ve İlke TV’deki ihlallere de yaptırım uyguladı.

Taşçı’nın paylaşımı şöyle:

1- RTÜK tarikat ve cemaatlere boyun eğdi!
Tarikat ve cemaatlerin iç yüzünü kurgusal olarak anlatan Kızıl Goncalar dizisine “toplumun milli ve manevi değerlerine” aykırılıktan Üst Kurul % 3 idari para 2 kez de program durdurma cezası verdi. RTÜK’ün verdiği diğer ağır cezalar

2- Fox TV’ye Somali Cumhurbaşkanının oğlunun kurye Yunus Emre Göçer’e çarparak ölümüne neden olması ve hakem Halil Umut Meler’e saldıran Ankaragücü’nün eski başkanı Faruk Koca’nın saldırmasına ilişkin değerlendirmeler nedeniyle “tarafsız” davranmadığı savıyla %3 idari para cezası

3- Halk TV’ye “terör eylemini, faillerini ve mağdurlarını terörün amaçlarına hizmet edecek sonuçlar doğuracak şekilde” sunulduğu iddiasıyla %3 idari para; aynı kanalda LGBT+konusundaki değerlendirmeler nedeniyle milli ve manevi değerlere aykırılıktan % 3 idari para cezası verildi

4- SZC televizyonundaki programda TÜİK çalışanının işsizliği az göstermelerinin karşılığında prim, terfi aldıklarına ilişkin sözlerinin aktarılması nedeniyle “tarafsızlık” ihlali savıyla % 3 idari para cezasına RTÜK oy çokluğuyla karar verdi.

5- RTÜK, Tele 1’e “kişileri küçük düşürmekten” % 3; aynı kanala kara para aklama yöntemlerinin tartışıldığı program nedeniyle % 3, kanalda Yılmaz Güney’in tartışıldığı programa da “suçluyu övmekten” %3 idari para cezasına karar verdi.

6- KRT’de Zafer Arapkirli’nin Çalışma Bakanı Işıkhan’ı “aşırı yoksulluk yok” sözleri Sağlık Bakanı Koca’yı da yurtdışına giden doktorlar için “para” için gittiklerine dönük el işaretini eleştirmesinden dolayı “küçük düşürmekten” kanala % 3 idari para cezası verildi.

7- TGRT’ye haber bülteninde Starbucks bardağının görünmesi nedeniyle “gizli ticari iletişim”den %3 idari para cezası verildi.

Kaynak: TELE1