Sayıştay denetimine takılan RTÜK’ün kamuya zararı dudak uçuklattı

Yayın tarihi: 6 Ekim 2020 Salı 9:37 am - Güncelleme: 6 Ekim 2020 Salı 9:38 am

Sayıştay, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyelerinin yasal engellere ve AYM kararlarına karşın kendi aralarında belirledikleri maaş ve yurtdışı gündelikleri ile bir yılda 453 bin 963 liralık ‘kamu zararı’na yol açtıklarını tespit etti.

Sayıştay’ın RTÜK’te yaptığı denetim, kurul üyelerinin keyfi kararlarla yurtdışı gündeliklerini ve maaşlarını belirlediklerini gösterdi. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ve geçen yıl görev yapan tüm üyelerden fazla ödemelerle ilgili savunma isteyen Sayıştay, konunun artık yargıyı ilgilendirdiğini bildirdi.

BirGün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre RTÜK’ün 2019 yılı Sayıştay denetimlerinde üyelere maaş ve yurtdışı gündeliği olarak yapılan ödemelerin mevzuata aykırı olduğu tespit edildi.

Üyeliği kurul kararı ile düşürülen Faruk Bildirici’nin, “Birbirlerini dış gezilerde ağırlıyorlar. 14 kişilik heyetle Hollanda’ya gidildi. Kamu kaynakları israf geriliyor. Gittiğiniz dış gezileri ve aldığınız harcırahları açıklayın” çağrısına RTÜK’ten yanıt gelmemişti. Ancak Sayıştay denetçileri yaptığı denetimler sonunda aynı konuda Başkan Ebubekir Şahin ve üyelerden savunma istedi.

EN YÜKSEK DEVLET MEMURU MAAŞI EMSAL ALINDI

Kurumda 15 Ocak 2012 tarihinden sonra göreve başlayan üyelerin yurtdışı gündeliğinin tespitinde bakanlık müsteşar yardımcısı emsal alınması gerekirken Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un yürürlükte olmayan 39’uncu maddesi çerçevesinde “en yüksek devlet memuru” olan Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı’nın emsal alındığı görüldü. Düzenleyici ve denetleyici kurumlar arasında bulunan RTÜK’ün üyelerinin mali hakları ile sosyal hak ve yardımları kapsamında istisnai bir durumunun olmamasına karşın ödeme yapıldığı belirlendi.

“ATANMADIK, SEÇİLDİK” YORUMU

Geçen yıl görev yapan başkan ve üyelerden savunmalarının istendiği yazıda, Üst Kurul’un değişik zamanlarda oybirliği ile aldığı kararlar doğrultusunda, TBMM tarafından seçilmiş olmaları nedeniyle diğer kurullardaki atama ile gelen üyelerle aynı düzenlemeye tabi olmadıkları yorumunu yaptıkları belirtildi. Kurul, bu yoruma dayanarak diğer kurullardaki üyelerden daha fazla ödeme aldı.

AYM’NİN İPTAL KARARINA KARŞIN DEVAM ETTİLER

Bu süreçte Anayasa Mahkemesi’nin aldığı iptal kararına karşın 26 Nisan 2016’da kurul yine oybirliği ile uygulamayı sürdürme kararı aldı. Denetçi, mali haklarla ilgili böyle bir istisnanın kurul kararı ile değil ancak kanunla yapılabileceğini savunarak, yurtdışı geziler dolayısıyla 225 bin 853 TL kamu zararına yol açıldığını belirledi.