RTÜK cezaları Amerika’nın Sesi’nde haber oldu

Yayın tarihi: 17 Nisan 2020 Cuma 12:36 pm - Güncelleme: 17 Nisan 2020 Cuma 12:36 pm

RTÜK’ün aralarında TELE1’in de olduğu televizyon kanallarına yönelik cezaları gündem oldu. Amerika’nın Sesi de söz konusu cezalara verilen tepkileri haberleştirdi.

AKP ve MHP’nin yönetiminde çoğunluğu oluşturduğu Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetine yönelik eleştiri içeren yayınları nedeniyle Fox TV, Halk TV ve Tele1 kanalarına çok sayıda ceza kesmesi tartışılıyor. Muhalefet liderleri Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener, ceza kararlarına videolu mesajlarla tepki göstererek, basın özgürlüğünün gerekliliğine dikkat çekti.

Fatih Portakal’dan RTÜK cezasına tepki: Haber vermeye devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih Portakal’ın 30, 31 Mart ve 1 Nisan’daki haber programında Corona virüsü salgınıyla ilgili yaptığı yorumlar nedeniyle avukatı aracılığıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulundu. Bu durum Fox TV için ”yayın lisansı iptali” riskini gündeme getirdi.

AKP-MHP’nin oy çokluğuyla karar aldığı RTÜK, Fox TV için idari yaptırım ve üç kez ana haber bülteni yayını durdurma kararı aldı. RTÜK aynı ihlali tekrarlaması durumunda kanalın Türkiye’deki lisansının iptal edileceği uyarısında bulundu.

RTÜK, ”salgın hastalığa ilişkin pek çok tedbir alınmasına rağmen, devlet yöneticilerini haksızca hedef alan” Portakal’ın toplumu ”kin ve düşmanlığa” sevk ettiğini öne sürdü.

RTÜK, 6112 sayılı kanunun 8/1/b maddesinde yer alan “Yayın hizmetleri, …Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz” hükmü gerekçesiyle Fox TV’ye üst limitten idari yaptırım ve üç kez program durdurma cezası verdi. Söz konusu kanuna göre eğer Fox TV’nin aynı hüküm uyarınca yeniden ihlalde bulunduğu yönünde RTÜK’ün kararı olursa kanal, Türkiye’deki yayın lisansını kaybedebilecek.

Gazeteciler Cemiyeti’nden RTÜK’ün yayın hürriyetine verdiği cezalara tepki: ‘Susturma operasyonu’

Böylece RTÜK benzer şekilde eleştiri yayınlaması durumunda aynı hüküm gerekçesiyle Fox TV’yi kapatma noktasına taşıyabilecek.

Türkiye’de RTÜK’ten yayın lisansı olmayan kanalların yasal olarak uydu sistemi gibi mecralardan yayın yapabilmesi mümkün değil.

Ayrıca “İlker Karagöz İle Çalar Saat” programında “ekmek kuyruğunda kavga” haberinin ”gerçekle bağdaşmadığı” iddiasıyla Fox TV’ye yine üst limitten idari para cezası müeyyidesi uygulandı.

RTÜK, Tele1 kanalına da “Gün Başlıyor” programında gazeteci-sunucu Can Ataklı’nın “Niye herkes şehit? Yani kime şey yapıyorsan o şehit. Herkesin şehidi de kendine oluyor herkesin teröristi de kendine” şeklindeki ifadeleri nedeniyle ceza verdi. RTÜK, Ataklı’nın ifadelerini ”toplumun milli ve manevi değerlerine saygısızlık” olarak değerlendirerek, Tele1’e üst limitten idari yaptırım ve üç kez program durdurma cezası verdi.

RTÜK, Halk TV’de yayınlanan “Şimdiki Zaman Siyaset” programında canlı yayın konuğu Ali Demirsoy’un “… oradaki 50-60 kişiyi ya bir adaya götürür tecrit ederdim ya da ben biyolog olmam nedeniyle beni kınamayın ya da öldürürdüm. Siz orada 50 kişiyi itlaf etmiş olsaydınız bugün bir milyon adamın ölümünü engellemiş olurdunuz” ifadelerini kanuna aykırı buldu. RTÜK, Halk TV’ye idari yaptırım uygulanmasına karar verdi.

RTÜK, canlı yayında konuk olan oyuncu Berhan Şimşek’in elinde sigara olması nedeniyle Haber Global kanalına da üst limitten idari para cezası verdi.

Basın Konseyi’nden RTÜK’e tepki: İktidarın sopası