105 milyon dolarlık bağış kimin hesabına yattı?

Yayın tarihi: 4 Ekim 2021 Pazartesi 12:38 pm - Güncelleme: 30 Haziran 2022 Perşembe 10:29 am

Pandora Papers sızıntısı, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bin odalı Saray’ını ve Marmaris’teki yazlık Saray’ını inşa eden Rönesans Holding’in vergi cennetindeki off shore hesaplarına 210 milyon dolar gönderdiğini belgeledi. Ve bu 210 milyon doların yarısı, 105 milyon doların “bilinmeyen bir hesaba” bağış olarak gönderildiği ortaya çıktı. Şimdi herkesin merak ettiği soru: 105 milyon dolar bağış kimin hesabına gitti?

Pandoranın kutusu açıldı ve siyasi liderlerden, zenginlere, krallardan ünlü şarkıcılara kimin nasıl vergi kaçırdığı ortalığa döküldü. Belgelerde Türkiye’den de 220 isim yer aldı. Türkiye’den yer alan isimlerden en dikkat çekeni Rönesans Holding oldu. Kamudan milyarlarca liralık inşaat ihaleleri alması ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı inşaatını yapmasıyla bilinen Rönesans Holding vergi cennetine 210 milyon dolar gönderdiği ortaya çıktı.

Pandora Papers: Liderler ve zenginlerin ‘offshore’ kutusu açıldı! Türkiye’den 220 isim var

Son 5 yılda kamudan 16 milyar liralık 10 ihale alan Rönesans Holding’in adı tüm dünyada eş zamanlı yayınlanan Pandora Papers belgelerine girdi. 12 milyon belgeyi inceleyen Deutsche Welle’den Pelin Ünker, Rönesans Holding’in patronu Erman Ilıcak’ın annesi Ayşe Ilıcak’ın ismine ulaştı.

İKİ ŞİRKET KURMUŞ

Belgelerde Ayşe Ilıcak’ın adına Britanya Virjin Adaları’nda Alcogal firması aracılığıyla Dolmine International ve Covar Trading adlı iki şirket kurulduğu görülüyor.

İkisinin de kuruluş tarihi 17 Mart 2014. 2015 yılında Covar Trading hesabına 105 milyon 524 bin 132 dolar aktarılıyor. Yine aynı yıl Dolmine International hesabına 105 milyon 212 bin dolar yatırılıyor. Ve bu 210 milyon doların yarısı “bilinmeyen bir hesaba” bağış olarak gönderiliyor. Şimdi kulislerde 105 milyon dolar bağış yapılan kimliği bilinmeyen bu hesabın kime ait olabileceği konuşuluyor.

KAÇIRILAN VERGİ 750 MİLYON LİRA

Ilıcak’ın vergi cennetine aktardığı 210.8 milyon doların yüzde 40’lık gelir vergisi ödenmiş olsa Türk Hazinesi’nin kasasına 750 milyon TL girecekti.

KORUMA ARACI TAHSİS EDİLMİŞTİ

Gizemli hesaba 105 milyon dolarlık bağış yapan Rönesans Holding’in patronu Ayşe Ilıcak’a, Emniyet’ten resmi koruma aracı tahsis edilmişti.

Kamudan milyarlarca liralık inşaat ihaleleri alması ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi inşaatını yapmasıyla bilinen Rönesans Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı’na Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından resmi “koruma aracı” tahsis edildiği ve resmi polis aracını, polis korumanın değil, Rönesans’ın patronunun özel şoförünün kullandığı ve kazaya karıştığı anlaşıldı. Resmi araçla kaza yaptığını bir gün sonra karakola giderek bildiren şoför, “Aracı yönetim kurulu başkanımıza Ankara Emniyeti tahsis etti” dedi. Ankara Emniyet Müdürlüğü olayı doğrularken, gerekçe olarak holding patronu hakkındaki özel koruma kararını gösterdi.

İHALELER RÖNESANSA

İnşaat, enerji ve sağlık sektörlerinde faaliyet gösteren Rönesans Holding’in adı 1 milyar 370 milyon TL’ye mal olan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi inşaatını yapmasıyla duyuldu. Marmaris Okluk Koyu’ndaki Cumhurbaşkanlığı’na ait “yazlık saray” inşaatını da Rönesans Holding yapıyor. Holding Saray işaatının ardından kamudan çok sayıda ihale aldı.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı’nın İstanbul Maslak’taki yeni binası da bu şirket tarafından yapıldı. Yargıtay Başkanlığı’nın Ankara’nın İncek semtindeki yeni hizmet binası ihalesini de 1 milyar 30 milyon TL’lik teklifle aldı.

ŞEHİR HASTANELERİ

Holdingin internet sitesine göre, Kamu Özel İşbirliği kapsamında Rönesans Holding’e bağlı şirketler; Hazine garantisiyle Adana, Yozgat, Bursa, Elazığ ile Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanelerini yaptı ve işletmesine ortak oldu.

Şirket yine, İstanbul, Diyarbakır, Erzurum, Malatya, Van, Samsun ve Afyonkarahisar’da Fizik Tedavi Rehabilitasyon, Psikiyatri ve Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastaneleri inşaatını da yapıyor. Holdingin ayrıca farklı şehirlerde altı hidroelektrik santrali ile Hakkari’de bir barajı bulunuyor.

Kamudan milyarlarca liralık inşaat ihaleleri alması ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi inşaatını yapmasıyla bilinen Rönesans Holding’in Ankara’daki Genel Merkez binası.

“BU FİRMA SARAY YAPAN FİRMA”

CHP’li Sezgin Tanrıkulu, Pandora Papers sızıntısı ile ilgili şunları söyledi:
“Kara para aklamak amacıyla o hesaplara para aktarılıyor onların üzerinden başka ülkelere yatırım yapılıyor. Kim yapar bunu bu yolla kazanç sağlayanlar. Dünyadan bir çok siyasetçi, sanatçı var. Türkiye’den de Rönesans İnşaatın sahibi var. Erman Ilıcak ve ailesi var. Annesi üzerine bir hesap açılmış. O hesaba 200 milyon dolar aktarılmış. Bu firma saray yapan firma. Şehir hastanelerini yaptı. Salgın hastaneleri bunlara verildi. Eğer bu 200 milyon dolar Türkiye’de kalsaydı 750 milyon TL vergi ödenmesi gerekirdi. Bu para yurt dışına çıkartılmış. Buharlaşmış. 105 milyon dolar bağış yapılmış.”

Rönesans Holding’den ilk açıklama